A határidős jegyzések alapján a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 24 ponttal, a frankfurti DAX 4 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 14 ponttal csökkenhet nyitásban. Fontosabb, a kereskedést befolyásoló makroadat nem várható hétfőn sem Európából, sem az Egyesült Államokból.

Az új amerikai kormányzat a beiktatás napján, pénteken megerősítette, hogy az amerikai munkahelyek védelmét szolgáló kereskedelmi stratégia jegyében a szabadkereskedelmi egyezményekből való kivonulással kezdi tevékenységét, és szigorúan fel fog lépni azokkal az országokkal szemben, amelyek megsértik a kereskedelmi egyezményeket és ártanak az amerikai munkavállalóknak.

Donald Trump első elnöki beszéde azt mutatta, hogy az "America first" - Amerika mindenekelőtt" jelszó jegyében az Egyesült Államok protekcionista és önnön érdekeire összpontosító politikát fog folytatni a kereskedelem, az adózás, a bevándorlás és a külügyek terén is - mutatott rá Vishnu Varathan, a Mizuho bank vezető közgazdásza hétfőn.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben vegyesen változtak az árfolyamok. Míg Kínában, Dél-Koreában és Ausztráliában felfelé araszoltak az irányadó tőzsdemutatók, Tokióban 1,32 százalékkal csökkent a Nikkei-index a jen dollárhoz viszonyított erősödésének következményeként hétfőn. A Trump politikáját övező bizonytalanságok miatt a dollár gyengén indította a hetet, esett az árfolyama a vezető devizákhoz képest, így az euró árfolyama egyhavi, az arany ára pedig kéthavi csúcsra emelkedett hétfőn az ázsiai kereskedésben.

A kőolaj világpiaci ára is csökken, mert a befektetőket nyugtalanítja az amerikai kitermelés növekedése.

Közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül az észak-tengeri Brent márciusi szállításra hordónként (159 liter) 55,44 dollárba került, 5 centes, 0,09 százalékos mínuszban forgott az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára márciusi szállításra hordónként 9 centtel, 0,17 százalékkal, 53,13 dollárra esett.

Pénteken vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék. A frankfurti DAX-index 0,29 százalékkal, 11 630,13 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,20 százalékkal, 4850,67 pontra nőtt, míg a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,14 százalékkal, 7198,44 pontra csökkent.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,22 százalékkal, 3297,72 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,01 százalékkal, 1432,37 pontra kúszott fel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!