BUX
39138

Pirosban zárt New York is a fekete pénteken

Veszteséggel kezdték és így is fejezték be a csütörtöki szünet utáni rövidített kereskedési napot pénteken a tengerentúli részvényindexek.

NAPI, 2010. november 26. péntek, 19:08

A DJIA 0,9 százalékkal 11 092, a Nasdaq Composite 0,3 százalékkal 2535, az S&P-500 0,8 százalékkal 1189 pontra apadt.

A Del Monte Foods részvényeiért 4 milliárd dollárt ajánlott a Kohlberg Kravis Roberts & Co. által vezetett, magántőke-alapokat tömörítő befektetői csoport. Az élelmiszergyártó társaság papírjai ennek ellenére stagnálással fejezték be a napot.

Az árfolyamok süllyedését megfigyelők a koreai feszültségekkel, az európai adóssághelyzet miatti aggodalmakkal magyarázták. Felerősödtek azok a félelmek, hogy Írország után Portugália, ezt követően pedig Spanyolország lehet a következő, amelyet Európa arra próbál rábeszélni, hogy pénzügyi segítséget kérjen. Mindezek nagyobb súllyal estek latba, mint kiskereskedelmi szektor megítélése szempontjából fontos Fekete Péntek, amely az első híradások szerint jól indult.

Portugáliára hivatalosan nem nehezedik nemzetközi nyomás, hogy fogadjon el külső pénzügyi segítséget, mindössze azt várják az eurózóna vezető döntéshozói, hogy a portugálok által tervezett gazdasági lépéseket, szerkezeti reformokat pontosan jelöljék meg, azaz küzdjenek a hitelesség visszaállítása érdekében. Ennek egyik lépcsőfoka, hogy pénteken kora délután elfogadta a portugál parlament a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, amely szigorú gazdálkodást jelöl ki az ország számára.

A befektetők most - írja a Portfolio.hu - elsősorban a jövő heti, valamint a hétvégi eseményekre fókuszálnak, vasárnap ugyanis várhatóan bejelentik az Írországnak adandó 85 milliárd eurónyi nemzetközi hitelcsomagot. Végleges döntés egyelőre még nincs abban, hogy a keretösszeget pontosan milyen arányban finanszíroznák a két eurózóna-mentőkeretből és milyen arányban járulna hozzá a Nemzetközi Valutaalap.