Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni fémtőzsdén (LME) a palládium unciánkénti ára 0,8 százalékos csökkenéssel, 1923,14 dolláron zárt, napközben azonban rekordszinten, 1979,95 dolláron is jegyezték.

A palládium legmagasabb ára már jóval meghaladja az arany csúcsát, amit 2011-ben állított be 1921,17 dollárral.

A palládium ára a pénteki gyengülést megelőzően 15 kereskedési napon át folyamatos emelkedéssel zárt.

Ebben részben szerepe volt annak, hogy a Dél-Afrikai Köztársaságban, amely a világ második legnagyobb palládium termelője, már több mint egy hete komoly áramkimaradások vannak. A legnagyobb helyi áramtermelő cég ezt azzal magyarázta a napokban, hogy csak úgy tudja kielégíteni a megnövekedett keresletet a rendszer összeomlása nélkül, hogy egy-egy körzetet lekapcsol a hálózatról.

A palládium az év eleje óta 57 százalékkal drágult, és a Citigroup elemzői szerint 2020 közepén már akár 2500 dolláron is jegyezhetik a kínálat szűkülése miatt.

A világ vezető palládium termelője Oroszország, amelyet Dél-Afrika követ. A palládium egyebek között a levegőszennyeződést csökkenteni képes autókatalizátorok elsődleges fém alapanyaga.

A palládium kifejezetten fontos az autók károsanyag-kibocsátásának szempontjából: főként a járműiparban, katalizátorok készítésekor használják fel a nemes fémet. Így a fém drágulása akár az autók árában is megjelenhet. A városi porban és a szmogban is nagy mennyiségben megtalálható a palládium.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!