Pletykák és tények a parketten

Változékony, de eredményes kereskedés jellemezte kedden az amerikai tőzsdéket. A hétfői vészterhes nap után tegnap megújult bizalommal fordultak a befektetők az általuk korábban padlóra küldött szektorok képviselői felé.
NAPI Online, 2007. november 21. szerda, 08:15
Fotó:

A tengerentúlon nemcsak a Fed esetleges soron kívüli kamatcsökkentéséről szóló pletyka, de a HP elemzői várakozásokat is meghaladó profiteredményei is reményt keltett. A kedvező hírek keltette reményt a folyamatban lévő lakásépítésekről szóló, a vártnál kedvezőtlenebb adatok, illetve a Freddie Mac és a Fannie Mae csúfos veszteségei sem oszlatták szerte teljesen.

Hétfőn kapott szárnyra Hongkongban a híresztelés, hogy a dollár megállíthatatlan gyengülése és az elkeserítő hétfői tőzsdei nap arra sarkallta a Fedet, hogy rendkívüli ülést hívjon össze az irányadó kamat soron kívüli csökkentésére. A Fed azonban csak az októberi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét hozta nyilvánosságra, amely nem tartalmaz egyértelmű utalást arra, hogy a decemberi ülésen várható e kamatvágás.

A Freddie Mac 29 százalékot, míg a Fannie Mae 25 százalékot veszített azt követően, hogy kiderült: az Egyesült Államok 11 500 milliárd dollár értékű jelzáloghiteleinek 40 százalékát birtokoló állami cégek jelentős veszteségeket termeltek az elmúlt negyedév során. A Freddie Mac harmadik negyedévi vesztesége közel a háromszorosa lett az előző évinek.

Újabb rossz hír érkezett a kiskereskedelmi szektor teljesítményéről a harmadik negyedévre vonatkozóan. A Target Corp. bejelentése szerint a jelzáloghitel-piac válsága miatt a lakosság a magas benzinárakkal birkózva visszafogta a költését. A Target 10 milliárd dollár értékű részvény-visszavásárlásáról is hírt adott azt követően, hogy a vállalat papírjai negyedével olcsóbban forognak a parketton az idén júliusban beállított rekord árfolyamhoz képest. A bejelentést követően a részvények árfolyama 4 százalékkal visszaesett és minden bizonnyal további esésnek néz elébe, hiszen a Target - szektortársaihoz, a J.C. Penneyhez és a Kolh-hoz hasonlóan - alacsonyabbra tette a negyedik negyedéves profitvárakozását is a szokatlanul enyhe télre hivatkozva.

A jelentős amerikai tőzsdeindexek lapzártánkkor zöldben álltak, a Dow 0,4 százalékos, az S&P 0,45 százalékos, míg a Nasdaq 0,1 százalékos emelkedést regisztrált.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK