Bánhatja, aki tavaly november végén belement a Plotinus részvény-visszavásárlási ajánlatába. A tőzsdei cég ugyanis 6 ezer forintos árfolyamon vállalta a részvényei visszavételét, ezek a papírok azonban most már 29 ezer forint fölötti árfolyamon forognak. "Korrekt részvényvisszavásárlás volt, aki ki akart szállni a cégből, a valós tőkeértéken kiszállhatott. Most durva spekuláció folyik, amit vélhetően az új nagybefektető neve hajt" - mondta a Napi.hu-nak Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (Tebész) elnöke.

Az új befektető ugyanis, akinek megjelenése után csaknem az ötszörösére emelkedett néhány hét alatt az árfolyam, az az ifjabb Ádámosi György, és aki az AGY69 AG nevű svájci cégen keresztül vásárolt 20 százalék fölötti szavazati joggal rendelkező pakettet a cégben. Ádámosi pedig régi motoros a tőzsdén, sikerre vitte korábban az Appeninnt és az Alterát is. Előbbi cégben lévő részesedését a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett Konzum csoportnak, utóbbiban lévő papírjait pedig a Wallisnak adta el.

A Plotinus jövő szerdán tartja rendkívüli közgyűlését, amelyen a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató jó barátjaként is számon tartott vállalkozó hivatalosan is átveheti a cég vezetését. A részvényesek az eseményen a társaság új nevéről, új igazgatósági tagokról, székhelyváltozásról és az alaptőke leszállításáról is szavazhatnak. Az új név Alpinvex lesz, és a közgyűlést követően azt sem kizárt, hogy Ádámosi valamilyen formában nyilvános vételi ajánlatot tesz a közkézen maradt részvényekre.

Ez azért lenne logikus, mert ezt jelenleg még viszonylag olcsón megteheti, a részvények 180 napos átlagára ugyanis még mindig 7 ezer forint alatt van. A részvényeseknek persze nem muszáj ezen az árfolyamon kiszállni, a nagytulajdonos viszont egy ilyen ajánlattal is ki tudja pipálni a kötelezettségét. Ha pedig ez megvan, onnantól kezdve szabadon emelhet tőkét, és vihet be vagyonelemeket a társaságba.

Érdekesség, hogy nem minden neves vállalkozó megjelenése mozgatja meg ennyire a kisbefektetők fantáziáját, mint Ádámosié. Az Est Média kiváló ellenpélda erre. Hiába szállt be a társaságba tavaly októberben Andy Vajna az AV Investments Kft. révén, a nagy tőzsderali csak néhány napig tartott, és sokkal kisebb mértékű volt, mint most a Plotinusnál. Dióslaki szerint a háttérben az állhat, hogy Vajnának nincs akkora referenciája a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) történetében, talán ezért nem vonzza annyira a spekulánsokat.

A debreceni csomagolóeszközöket gyártó Kartonpack részvényeivel is komoly spekuláció indult az idén, annak ellenére, hogy a céggel kapcsolatban semmiféle érdemi tőzsdei hír nem jelent meg az idén. A társaság részvényei az évet 4200 forintos indították, jelenleg az árfolyamuk 14 700 forint, de 20 ezer forintos is van bent a tőzsdén eladási ajánlat.

Az ilyen gyors árfolyamváltozásoknál egyébként mindig felmerül annak a gyanúja is, hogy valamiféle bennfentes kereskedés vagy tiltott árfolyam-befolyásolás állhat a háttérben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt állítja, folyamatosan monitorozza ezt, és ha szokatlan jelenséget lát, akkor kivizsgálja. Ha pedig olyan információ merül fel, amely árfolyam-befolyásolás, bennfentes kereskedelem gyanúját alapozza meg, akkor lép is a felügyelet. Utoljára ez 2018-ban fordult elő, akkor egy természetes személy hét különböző részvénnyel próbált tiltott módon spekulálni. A Tebész szerint azonban a Plotinus esetében valószínűleg nincs szükség ilyen vizsgálatra, hiszen úgy tűnik, hogy egy konkrét befektető személye iránti bizalom okozza az árfolyam emelkedését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!