Pluszban zártak a nyugat-európai piacok

Vegyes kezdést követően pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken - írta az MTI.
Domokos Erika, 2019. február 22. péntek, 19:55
Fotó: Shutterstock

A londoni FTSE100 index 0,16 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,30 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató pedig 0,38 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,21 százalékos plusszal zárta a kereskedést.

Pénteken az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokhoz fűzött remények, valamint a vállalati eredménybeszámolók is befolyásolták a befektetői kockázatvállalási hajlandóság alakulását. A piacok számára némi megnyugvást jelentett, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon előrehaladás mutatkozik.

A nap vesztese Európában csaknem 13,5 százalékos mínusszal az Elekta svéd radioterápiás eszközöket gyártó részvénye volt, miután a vállalat negyedéves profitja elmaradt az előzetes várakozásoktól. Ezzel szemben a francia Sopra Steria információtechnológiai tanácsadó vállalat részvénye 17,8 százalékos nyereséggel zárta a kereskedést annak köszönhetően, hogy a vállalat éves bevétele csaknem 7 százalékkal emelkedett 2018-ban.

Az európai tőzsdezárás után a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,69 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,57 százalék pluszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 0,78 százalék emelkedést jelzett.

Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 12 cent (0,18 százalék)plusszal, 67,19 dolláron állt.

Az arany unciánkénti ára 0,42 százalékkal, 5,55 dollárral 1333,35 dollárra emelkedett.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1332 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1331 dollár után - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK