BUX
37180

Pluszban zárt Nyugat-Európa

Az FTSE-100 0,8 százalékkal 5861 pontra emelkedett, a CAC-40 0,9 százalékkal 3892 pontra hízott, a DAX 0,3 százalékkal 7029 pontra kúszott fel.

NAPI, 2010. december 13. hétfő, 18:11

A befektetők hangulatára egyrészt az hatott pozitívan, hogy a kínai jegybank a hétvégén nem emelt az alapkamaton, de a cégfúziós híreket is kedvezően értékelték a piacok.

A piacok az Európai Központi Bank (ECB) délután közölt adataira is figyeltek: az intézmény - a várakozásokkal összhangban - a múlt héten 2,667 milliárd euró értékben vásárolt kötvényeket az egy héttel korábbi 1,965 milliárd után. Ez június óta a legmagasabb érték, ami annak köszönhető, hogy az ECB beavatkozott a portugál és az ír kötvénypiacok megsegítése érdekében.

A londoni börzén a Footsie tíz legtempósabban dráguló részvényéből hat a bányaipart képviselte annak köszönhetően, hogy Peking monetáris politikája nem igyekszik hűteni a kínai gazdaságot, vagyis e téren nem várható a nyersanyagéhség csökkenése. Az indiai Paras gyógyszercég felvásárlását bejelentő Reckitt Benckiser papírjai szintén drágultak, de a nyertesek között foglalt helyet az olajfúrásoknál használatos csővezetékeket gyártó Wellstream részvényei is. Utóbbi annak volt köszönhető, hogy a General Electric vételi ajánlatot tett a társaság részvényeire.