Az FTSE-100 0,4 százalékkal 5820, a CAC-40 0,9 százalékkal 3864, a DAX 0,8 százalékkal 6790 pontra emelkedett hétfőn.

A piaci hangulatra azok a hírek is rányomták bélyegüket, amelyek szerint az EU annak dacára rá akarja sózni mentőcsomagját Írországra, hogy Dublin többször hangsúlyozta, nincs szüksége ilyesmire. Görögországból eközben felemás hírek érkeztek: míg a tavalyi hiányt felfelé módosították, addig a pénzügyminisztérium közölte, hogy az idén a terveket túlteljesítve sikerült 9,4 százalékra szorítani a GDP-arányos költségvetési deficitet.

Meghatározóak voltak az amerikai adatok is: októberben az autópiaci lendületnek köszönhetően a vártnál nagyobb tempóban nőtt a kiskerforgalom, a New York-i körzetben viszont meglepően gyenge képet mutatott a feldolgozóipar teljesítménye.

A Footsie-t részben az Invensys részvényei húzták fel: a technológiai csoport papírjai azután drágultak 9 százalékkal, hogy a cég vezérigazgatója közölte, nyitottak aziránt, hogy a China Southern Rail részesedést szerezzen az egyebek mellett vasútirányítási rendszereket is gyártó cégben. A Lonmin papírjai szintén tempósan drágultak, a platinakitermelő cég ugyanis nyereséges üzleti évről számolt be, illetve optimista 2011-es prognózist tett közzé és osztalékfizetést is kilátásba helyezett.

A BHP Billiton papírjainak jegyzése erősödéssel reagált arra a bejelentésre, amely szerint a bányaipari társaság lemond arról, hogy 39 milliárd dollárért felvásárolja a kanadai Potash műtrágyagyártó óriást.

Vállalatfúziós hírekben másutt sem volt hiány. Frankfurtban 6,6 százalékkal drágultak az MAN részvényei, miután a német teherautógyártó azt közölte svéd szektortársával, a Scaniával együtt, hogy egyesülési tárgyalásokat folytatnak - igaz, végső megállapodásra még nem jutottak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!