Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lakossági megtakarítók, befektetők számára egy ideje a legvonzóbb lehetőség az inflációkövető állampapír (Prémium Magyar Állampapír, PMÁP), miután a legmagasabb kamatot kínálja, ráadásul adómentesen. Jelenleg a 4 éves lejáratú sorozat 15,25 százalékos, a 7 éves 16 százalékos kamatot fizet. 

Inflációkövető állampapír

Miután a kamat megállapítása az előző időszak inflációja alapján történik, a tényleges inflációcsökkenést valamivel lassabban fogja követni a kamatváltozás, ugyanakkor az is tény, hogy nem arra az inflációs adatra kell gondolnunk, amit hónapról hónapra megtudunk a KSH adataiból, hanem hosszabb, éves adatok képezik a kamatmegállapítás alapját.

Amikor az inflációcsökkenés megindul és határozottá válik, értelemszerűen jelentkezni fog ez a PMÁP kamatainál is, de kétségtelen, hogy a befektetők továbbra is pozitív reálkamatot kapnak, mivel az infláció fölötti kamatprémiummal képezik a papír kamatát. Ugyanakkor ha valamikor visszatér majd az infláció a jegybanki cél 3 százalékos szintjére, a prémiumtól függően nagyjából 4 százalék körüli lesz várhatóan ezen papírok aktuális kamata.

BMÁP: gyakoribb kamatfizetés, gyorsabb kamatreakció

Van ugyanakkor még egy állampapírtípus, ami a piacot követi, de nem az infláció mértéke, hanem a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciókon elért átlaghozam képezi a számítás alapját. Ez a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), jelenleg 1 százalékos kamatprémiumot fizet. Miután a diszkont kincstárjegy hozamok átlaga a meghatározást képező időszakban 14,9 százalék lett, a jelenlegi BMÁP sorozat 15,9 százalékos kamatot kínál.

A papír érdekessége, hogy az inflációkövetővel szemben nem évente, hanem negyedévente fizet kamatot, és ha ezt újrabefektetjük, még magasabb hozam érhető el, a 15,9 százalékos kamattal számolva ez az éves szinten 17 százalékot közelíti. Ez rövid távon igen vonzó, de igazából azoknak ajánlható, akik a hozamvadászat során rugalmasan váltják befektetésüket, mivel a diszkont kincstárjegyek hozamának várható csökkenése sokkal hamarább jelenik majd meg a negyedéves kamatfizetés miatt, mint az infláció csökkenése az éves kamatfizetés miatt.

Variálható

A vonzó stratégia az lehet, ha az infláció és a kamatok felfutásának időszakában BMÁP-ot tartunk, amikor viszont fordul a trend, érdemes PMÁP-ra váltani: így a kamatemelkedést gyorsan elkapjuk, a kamatcsökkenés hatását viszont csak késleltetve érezzük. Persze vélhetőleg hasonló szituáció (inflációs robbanás) sokáig nem lesz újra, most még érdemes arra odafigyelni, hogy minél tovább részesülhessünk a már nem sokáig elérhető magas hozamokból. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!