A dollár erősödése és az alacsony olajár miatt alaposan csökkentek az év eleje óta az amerikai tőzsdei cégektől várt eredményekre vonatkozó előrejelzések. A második negyedévben éves összehasonlításban már 3 százalékos eredménycsökkenéssel számolnak a szakértők az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek esetében - ez lenne egyébként az első mínuszos negyedév a Reuters szerint 2009 harmadik negyedéve óta.

A hírügynökség által megkérdezett stratégák viszont arra emlékeztetnek, hogy hasonló volt a helyzet már az első negyedéves eredmények bejelentése előtt is, s akkor a borúlátás túlzónak bizonyult, a cégek összesített eredménye ugyanis átlagosan 2,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábban elérthez képest. A pesszimizmus és a csökkentett profit előrejelzések viszont alkalmasak lehetnek arra, hogy a cégek pozitív meglepetéssel szolgáljanak, ami kedvező lehet a részvények további áralakulása szempontjából.

Jöhet az Alcoa

A hivatalos jelentési szezon ma este indul a Wall Streeten, az Alcoa számaival. Az alumínium ipari óriáscég a második negyedévben  vegyes eredményeket hozhatott az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint. Egyfelől negatív hatással lehettek a cégre az első negyedévhez képest alacsonyabb realizált termékárak, valamint a brazíliai részleg bezárásához kapcsolódó egyszeri tételek. Másfelől az év eleje óta növekvő amerikai építőipari megrendelések és a költségcsökkentő program javulást jelenthetett.

A számokat tekintve az első negyedévhez képest 4-5 százalékos bevétel-növekedést és 14 százalékos profitcsökkenést könyvelhetett el az Alcoa, míg év/év alapon az alacsonyabb bázis miatt 4-5 százalékos árbevétel-növekedést és ezzel együtt 33 százalékos profitjavulást mutathat fel.

Könnyebb lehet jót jelenteni

Ha a vállalati profitok kellemes meglepetést okoznának - amire jó esély van - akkor az meggyőzheti a befektetőket arról, hogy nincs növekedési probléma, a dolgok jobban állnak, mint sokan gondolják, s ez jó lehet a részvényeknek - mondta a Reutersnek Jonathan Golub, az RBC Capital Markets vezető piaci stratégája.

Ő arra számít, hogy az első negyedévhez hasonlóan most is az energetikai szektorban lehet a leginkább masszív, pozitív meglepetésekre számítani. Az energetikai szektorral nem számolva egyébként sokkal jobb a helyzet a várakozások alapján is, az olajáreséstől sújtott cégeket kivéve az S&P 500-as index cégeinek eredménynövekedése elérheti a 4,9 százalékot.

Rájátszanak a cégek is

A pesszimista várakozások kialakulásában persze tevékeny szerepet játszottak a cégek is. A második negyedéves eredményeikre a cégek által közzétett figyelmeztetések között négyszer annyi volt a negatív, mint a pozitív hangvételű. Az első negyedévben 5,7 az 1-hez volt az arány a Thomson Reuters szerint.

A legtöbb negatív profitfigyelmeztetés az erős dollárt nevezte meg elsődleges bűnbakként. Mindezt annak ellenére, hogy a második negyedévben csak 2,9 százalékkal erősödött a dollár fő devizákkal szembeni árfolyamváltozását mérő dollárindex az első negyedéves 9 százalék után. Az erős dollár negatív hatása érthető, az amerikai termékek versenyképessége romlik a zöldhasú drágulásával.

Bajban a technológiai szektor, jól megy a pénzügynek

Azt hiszem, a dollár ereje jóval kedvezőtlenebb számunkra, mint korábban gondoltuk - mondta például az Autodesk nevű szoftvercég vezérigazgatója, Carl Bass elemzőknek tartott prezentációján. A Micron Technology múlt héten tett közzé negatív profitfigyelmeztetést, s ez az egész chipszektorral kapcsolatban növelte a bizonytalanságot. A félvezetőgyártó cégek részvényeit tömörítő alindex értéke júniusban 8,7 százalékkal csökkent, ez több mint négyszer annyi, mint az S&P 500-as index 2,1 százalékos vesztesége.

A technológiai cégek több negatív profitfigyelmeztetést adtak ki a negyedév során, mint bármely más szektor szereplői. A 97 ilyen típusú közleményből 24 származott a szektor cégeitől.

A legnagyobb profitcsökkenéssel a várakozások szerint az energetikai szektor szembesül majd. Az elemzők szerint a szektor cégeinek összesített eredménycsökkenés hasonló lehet éves szinten az első negyedévben tapasztalthoz, 63 százalékos zuhanást várnak. Pont a nagyon negatív várakozások miatt lehet könnyebb átugrani az alacsonyra tett lécet. A Reuters által megkérdezett stratégák szerint az, hogy a második negyedévben már stabilizálódott a dollár és az olaj árfolyama is, növelheti annak esélyét, hogy a szektor pozitív meglepetéssel szolgáljon. Igaz ez a nagy exportárbevétellel rendelkező cégekre is.

A legnagyobb növekedést összesített profitok terén a pénzügyi szektor mutathatja majd fel. A várakozások szerint a szektor profitja 14,8 százalékkal haladhatja meg a tavalyi év hasonló időszakában elértet, a bővülés jelentős részét a Citigroup hozhatja, amely a tavalyi második negyedévben jelentős jogi költségeket kellett elszámoljon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!