Pofon a forintnak, meglódult a CHF! (bővített)

A vártnál rosszabb amerikai makroadat nyomán tovább gyengültek a régiós devizák, köztük a forint.
NAPI, 2009. augusztus 14. péntek, 16:31
Fotó:

A várt javulás helyett rosszabbodást mutató amerikai fogyasztói bizalmi index nyomán tovább erősödött a dollár az euróhoz képest: a keresztárfolyam a napközbeni 1,43 feletti szintek után 1,4230 alá is benézett.

Az amerikai deviza erősödésével párhuzamosan lejtőre kerültek a kelet-közép-európai devizák, köztük a forint is. Az euró zlotyjegyzése 4,1450 környékére ugrott, forintkurzusa pedig 272 fölött is megfordult a korábbi, 269 körüli szinteket követően. A dollár 189, a svájci frank pedig 178 forint fölé került. A frank forinttal szembeni erősödésében közrejátszott, hogy a svájci deviza izmosodott az euróhoz viszonyítva is: a keresztárfolyam 1,53 környékéről 1,5250 közelébe ereszkedett.

Az euró/forint tekintetében a múlt hét péntekihez hasonló mértékű, de ellentétes irányú folyamat zajlott le. Akkor a vártnál jobb amerikai GDP adatra erősödött 273-ról 269-ig a hazai deviza - emlékeztet a Sörös Csaba, a Takarékbank junior elemzője. Szerinte mindez továbbra is azt jelzi, hogy a forint rendkívüli mértékben kitett a nemzetközi befektetői hangulatnak és a látszólagos stabilizálódás mögött továbbra is instabil alapok vannak.

Nincs irány, nincsenek nagy tételek, így könnyű elmozdítani az árfolyamot - kommentálta az eseményeket Kolba Miklós, az ING Bank üzletkötője. Hozzátette: az euró szokás szerint a 263-273 forintos sávon belül ingadozik, a piac a külföldi makroadatokra reagál. Érdemi változás a jövő héten sem várható, az árfolyam 268-273 között alakulhat, de ezen belül a szakember a forint visszafogott gyengülésére valamivel nagyobb esélyt lát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK