BUX
37891

Portugálokkal örül Amerika

A New York-i értéktőzsde főbb mutatói emelkedtek szerdán a nyitás után. A sikeres portugál aukció kedvezően befolyásolta a hangulatot.

NAPI, 2011. január 12. szerda, 16:36

A Dow Jones ipari átlagmutatója 0,7 százalékkal 11 750 pont körüli szintig emelkedett; az S&P 500 és a Nasdaq fél százalék körüli erősödést mutatott a kereskedés első órája után.

A pénzügyi papírok jól szerepeltek a kereskedés első szakaszában a JP Morgan vezetésével, amelynek vezérigazgatója szerint akár 1 dolláros éves osztalékot is fizethet a pénzintézet. A Wells fargo pedig az amerikai bankszektor besorolásán javított, ami ugyancsak segítette a drágulást.

A hangulatot alapvetően meghatározza, hogy sikeres volt a portugál állampapír-aukció; intenzív vételi érdeklődés miatt a terveknek megfelelő volumenben, 1,25 milliárd euróért tudott eladni 5 és 10 éves államkötvényeket ma a portugál adósságkezelő.

A nyitás előtt megjelent amerikai importár-index azt mutatta, hogy az árak elsősorban a magasabb energiaköltségek miatt nőttek decemberben. A drágulás üteme a novemberi felülvizsgált 1,5 százalékról 1,1 százalékra lassult, ami nagyjából megfelelt az elemzői várakozásoknak.