A forint pedig még mindig az egyik legunalmasabb valuta - bár idén 2 százalék pontos erősödéssel volt már 303 forint is az euró. A várható euróval szembeni árfolyam 308-313, de még inkább 305-312 forint között mozoghat majd. A jegybank is erre törekszik, karbantartják az árfolyamot, hogy a hazai valuta ne erősödjön a közös európai pénzzel szemben, mert az a gazdasági növekedésnek kedvezőtlen lenne -  mondta el Szántó András, a cég lakossági üzletágának igazgatója.

A forintra gyengítőhatással leginkább egy esetleges kamatkülönbség lehet, ugyanis az elemzők arra számítanak, hogy Európában emelik a kamatokat. Például a brit vagy az uniós központi bank dönthet így.

A magyar jegybank várhatóan továbbra is fenntartja a laza kondíciókat, maradnia kell a nem konvencionális eszközökkel kell lazítania, mert a kamat tovább érdemben már nem csökkenthető. A legvalószínűbb, hogy limitcsökkentésről döntenek a betéti eszközöknél: 2015 óta a három hónapos futamidejű MNB-betét keretösszege folyamatosan esett 500 milliárdról 300 milliárdra, várhatóan a folyosó tovább szűkül. Az MNB a következő ülésén akár 100-200 milliárd forintos csökkentésről dönthet.

Sokáig marad az alapkamat

A hosszabb lejáratú kötvények esetében sokkal inkább a piac a meghatározó - első sorban a befektetők árazásán múlik -, de Magyarországnak jók a kilátásai. Az alacsony kamatok és a magyar papírok hozama biztos, ezért vonzók.

A maginfláció még alacsonyabb, mint az infláció. Most erre a leginkább a tej árának emelkedése lehet hatással, de kihathat az inflációra a dohány- és alkoholtermékek drágulása. A jegybank 3 százalékos inflációs célja tartható, ezért várhatóan 2019-ig nem kell a kamatokhoz nyúlni - véli Szántó.

A gazdasági növekedés elmaradt a várttól (a jósolt 3,6 helyett csak 3,2 százalékos volt a bővülés a legutóbbi negyedévben), de Szántó szerint így is bőven 3 százalék felett lehet az éves bővülés, elérheti a 3,7 százalékot. Az Equilor 2018-ra 3,3 százalékot vár. A jövő évi hatások még nehezen kiszámíthatók, de elképzelhető egy áfakulcs-csökkentés, mely az inflációt is csökkentheti. A magasabb bérek miatti fogyasztásbővülés még nem akkora, hogy kihasson az értékcsökkenésre. A infláció 2,4 százalék lehet az év végén, jövőre 2,8 százalékra emelkedhet.

Az MNB saját euróbevezetési hiánycélja, hogy 50 százalék legyen, még messze van. Jövőre megközelítőleg 72 százalékos lehet az eladósodottság, vagyis akár egy évtizeden belül sem biztos.

Magyarország pórul járhat

Az Európai Unió jövőjével, struktúrájának átalakításával kapcsolatban egyre valószínűbb, hogy vagy a két- esetleg több-sebességes Európa valósul meg, vagy a mag-Európa projekt. Utóbbit tartja a legvalószínűbbnek Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője. Utóbbi forgatókönyv lényege, hogy az ebben résztvevő tagországok közös pénzügyminisztériumot és költségvetést állítanak fel, továbbá szorosabbá fűzik az integrációt, míg vannak országok melyek kimaradhatnak, így velük egy laza szövetségben lennének a magországok.

Magyarország szempontjából mindenképp kedvezőtlen lenne a mag-Európa projekt térnyerése. Mert ez azzal járna, hogy az uniós támogatási rendszerben kevesebb forrást kapnának a kívüleső országok. Ráadásul Brüsszel abba is jobban beleszólna.

Elszalaztottak egy lehetőséget a tőzsdén

A fontosabb részvényindexek osztalékkal korrigált árfolyamával szemben a BUX még mindig nagyon jól teljesít. A blue chipek közül a Magyar Telekomot vételre ajánlja az Equilor. A cégre veszélyt az jelentheti, hogy a DIGI készül belép a piacra, valamint az idén eltörölték a roamingdíjakat és év végén frekvenciaaukció lesz. A cég erre spórol, az osztalékot az utóbbi esemény befolyásolhatja.

A Richterrel kapcsolatban felhalmozást ajánlanak, korrekcióban vásárlást. Erősek az értékesítési számok, meg is emelték a saját várakozásaikat, de az Equilor nem érez benne új impulzust. A célára 7046 forint.

Az OTP Bank terjeszkedik, három új vásárlást hajtott és hajt végre. A felfutást leginkább a lakossági hitelezés beindulása indíthatja meg, ezzel együtt a tanácsadó cég szerint felhalmozni érdemes a blue chipet, a céláruk 10672 forint lehet.

A Mol-nak most jelentős szabad forrása van, ez mindig azt a kérdést veti fel, hogy mit vesz meg az olajtársaság. Vételre ajánlják 26 140 forintos célár mellett. A várható részvénysplit azt eredményezheti, hogy külföldi befektetőket is bevonhat a papír.

A Waberer's esetében csalódás volt az IPO a tőzsdei kapitalizáció és BUX indexben elfoglalt pozíciója alapján. Alacsony a likviditás, kisebb közkézhányadot jelentett az ársáv alján megtörtént kibocsátás. Egyelőre az Equilor kisorolta a blue chip jelöltek közül, de nem tartják rossz részvénynek. Szécsényi Bálint vezérigazgató úgyis fogalmazott a papírral kapcsolatban, hogy egy ilyen méretű kibocsátás esetében ez egy kihagyott lehetőség.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!