Emelkedni fognak fokozatosan a nemzetközi postai szolgáltatásokért fizetendő díjak, s ezzel javulhat az olyan amerikai szoláltatók, mint a UPS, a FedEx és a U.S. Postal Service helyzete az eddig nagy előnyben lévő kínai cégekkel szemben.

Az Egyetemes Postai Unió (Universal Postal Union - UPU) nevő, összesen 192 postai szolgáltatóját tömörítő nemzetközi szervezet szerdai döntésének eredménye a díjemelkedés. A szervezet gondoskodik arról, hogy a postai küldemények a résztvevő országokban külföldre irányuló küldemények esetében is össze legyenek gyűjtve, szortírozzák azokat és ki is legyenek szállítva.

A problémát a szervezet díjfizetési rendszere jelentette az Egyesült Államok számára. A US Postal Service adatai szerint ugyanis a jelenlegi rendszerben például egy 2 kilogramm súlyú küldeményt az Egyesült Államokon belül az egyik államból a másik államba 19-23 dollárért szállítanak ki, eközben viszont egy Kínából az USA-ba érkező küldemény kézbesítéséért a Kínai Posta mindössze 5 dollárt fizet az amerikaiaknak. Az amerikai cég becslései szerint ez a díjstruktúra éves szinten 300-500 millió dollárnyi veszteséget termelt az amerikai postai cégeknek.

Ha nekik rossz, az asztalra csapnak

A rendszert elvileg azért találták így ki, mert a UPU-n belül - amely egyébként az ENSZ egyik mellékszervezeteként működik , a fejlődő országok postai hálózatát kívánták támogatni, állítja a szervezet. Ugyanakkor más források szerint ez a díjstruktúra sokáig az Egyesült Államok érdekét szolgálta, ugyanis 2010-ben a világ legnagyobb gazdasága még nettó exportőr volt a postai szállításokat tekintve, s érdekében állt, hogy a fejlődő országokban a díjakat alacsonyan tartsa. A Wikipedia szerint akkoriban például Németország és Norvégia már el szerette volna érni a fejlődő országok által fizetendő díjak emelését, s ezt akkor pont az Egyesült Államok gátolta meg.

A UPU most hétfőtől szerdáig tartott rendkívüli közgyűlést, miután Donald Trump amerikai elnök tavaly októberben adott egy 12 hónapos határidőt arra, hogy rendezzék a kérdést. Az ügy tisztázatlansága esetére Trump az amerikaiak kilépésével fenyegetőzött, ami érthető módon a nemzetközi postai szolgáltatások megbénulásával fenyegetett.

Most jöhet a drágulás

Az újonnan elfogadott rendszerben mostantól azok az országok, amelyek éves postai forgalomban történő behozatala meghaladja a 75 ezer tonnát, a saját belföldi tarifái alapján határozhatja meg a nemzetközi forgalomra terhelt kiszállítási díjait. Ezek a hazai díjak 70 százalékáig emelkedhetnek az ötéves átmeneti időszakban fokozatosan, 2020 júliusától 2025-ig. A szervezet az eredeti amerikai javaslatot elutasította, amely ennél sokkal gyorsabb emelésre adott volna lehetőséget.

Azzal, hogy megszületett a megállapodás, elhárult a nemzetközi postai szolgáltatások szétesése jelentette veszély. Ez különösen a karácsonyi időszakban lett volna nagyon kellemetlen az összes résztevő számára. Ugyanakkor hosszabb távon a díjemelés komoly problémát fog jelenteni az olyan cégek számára, amelyek különösen Kínában és Vietnamban az Egyesült Államokba és a többi fejlett országba való csomagküldéses szolgáltatásokra szakosodtak az olyan webáruházakon keresztül, mint például az Amazon, vagy az Alibaba.

Az, hogy lényegében ugyan kompromisszumokkal, de az amerikai javaslatot sikerült keresztülvinni a szervezeten belül sokak szerint arra utalhat, hogy esetleg a kereskedelmi háború más kérdéseiben is sikerül majd eredményre jutni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!