A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 0,4 százalék, a frankfurti DAX index 0,6 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,5 százalék emelkedéssel kezdheti a keddi kereskedést, míg az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,2 százalékkal erősödhet nyitáskor.

Hétfőn veszteséggel zárt a főbb európai értékpapírpiacok túlnyomó többsége. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,20 százalék csökkenéssel fejezte be a kereskedést, a Stoxx 600 index 0,19 százalékkal gyengült, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,17 százalékkal végzett alacsonyabban - írta az MTI.

QP | Quality Placement

Londonban az FTSE-100 index 0,30 százalékkal csökkent, a frankfurti DAX index pedig 0,10 százalékkal gyengült a hétfői kereskedésben, a párizsi CAC-40 index pedig 0,37 százalékkal ment lejjebb. A madridi IBEX-35 index 0,01 százalék erősödést ért el, míg Milánóban 0,87 százalékkal esett az FTSE MIB index.

A legnagyobb vesztesek közé az autóipari papírok soroltak be hétfőn, részben az amerikai-kínai importvám ellentétek, részben pedig a Fiat Chrysler konszern vezérének váratlan eltávolítása miatt. Sergio Marchionne közel egy évtized után megrendült egészségi állapota miatt távozni kényszerült a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) éléről. Az FCA részvénye másfél százalékkal, a szintén Marchionne által vezetett Ferrari részvénye pedig közel öt százalékkal gyengült.

A nagy vesztesek egyike lett az ír Ryanair diszkont légitársaság is, amely az erős konkurencia miatt a jegyárak csökkenését vetítette előre az idei nyári utazási szezonra. Részvénye közel hét százalékkal gyengült.

Az olajárak kedden a világpiaci túlkínálat kilátása miatt csökkentek. A piaci aggodalmak szerint a protekcionista tendenciák erősödése visszavetheti a világgazdasági növekedés ütemét, ami a jelenlegi kínálati viszonyok mellett az olajkereslet csökkenésével járhat. A Brent nyersolaj ára 0,34 százalékkal hordónként 72,81 dollárra, a WTI ára 0,32 százalékkal 67,67 dollárra csökkent.

Az euró árfolyama 0,09 százalékkal 1,1681 dollárra gyengült, az arany legközelebbi határidős kontraktusa 0,48 százalékkal unciánként 1219,70 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!