Pozitív adóslistára kerülhetnek a hitelfelvevők

A hitelfelevő magánszemélyek fizetőképességét jelző pozitív adóslistával mind a bankok, mind a jól teljesítő adósok jól járnának, így ugyanis nem hárítanák rájuk a fizetésképtelenek gerjesztette piaci kockázat árát - áll a CEMI (Central European Management Intelligence) sajtóközleményében.
NAPI, 2009. szeptember 1. kedd, 14:20

A nyugaton működő hitelinformációs rendszerek tapasztalatai alátámasztják, hogy a bankok és ügyfelek egyaránt jól járnak az önkéntes alapon működő pozitív adóslistákkal.

Ezek a magánszemélyeket tartalmazó listák megfelelő garanciák és célhoz kötöttség mellett működnek, így reklám- illetve marketingcélokra a listákat nem, vagy csak korlátozott mértékben lehet felhasználni.

A CEMI sajtóközleménye szerint a most formálódóhoz hasonló rendszerrel elkerülhető lenne egy a 2007-eshez hasonló hitelválság.

A fizetni képes adósok ugyanis jobb feltételekkel juthatnak így hitelhez, míg a kockázatosnak ítélt ügyfeleknek ajánlott drágább hitelkonstrukciók vélhetően el fogják riasztani a magukat túlvállalókat, így tömeges fizetőképtelenség sem jelentkezhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK