A Napi Gazdaság 451,1 milliárd forintos konszenzusánál kedvezőbb, 452,6 milliárd forintos árbevételt ért el a Magyar Telekom az év első kilenc hónapjában, az EBITDA is több lett a 184,4 milliárd forintos várakozásoknál, 186,9 milliárd forint. Az üzemi eredmény a szakértők által becsült 110,2 milliárd forintot 2 százalékkal meghaladta, és  112,7 milliárd forintot tett ki, a nettó profit az 54,7 milliárd forintos előrejelzésnél, 56,9 milliárd forint.

A távközlési cég ráadásul enyhén pozitívabb jövőképet vázolt fel az eddigieknél:


" a 2010-es bevétel- és rendkívüli tételek (és a különadó) nélkül számított EBITDA csökkenése a korábban várt 6-8 százalékos illetve 7-9 százalékos sávon belül, várhatóan a 6-8 százalékos sáv esetén inkább a 6 százalékhoz, míg a 7-9 százalékos sáv esetén a 7 százalékhoz közeli érték lesz" - áll Christopher Mattheisen elnök vezérigazgató gyorsjelentéshez fűzött kommentárjában.


Persze a várakozásoknál kedvezőbb adatok is visszaesést jelentenek az egy évvel ezelőtti számokhoz képest, a bevételek tavalyhoz képest 5,8, az EBITDA 7,6, az üzemi eredmény 10,5, a nettó profit 15,6 százalékkal zuhant.


A társaság szerint jövőre a fizetendő különadó mértéke eléri majd a 27 milliárd forintot és az EBITDA-t is kedvezőtlenül befolyásolja majd.


Íme a jelentés fő elemei részletesen:




-A bevételek 5,8 százalékkal 452,6 milliárd forintra mérséklődtek 2010 első kilenc hónapjában 2009 azonos időszakához képest. A bevételcsökkenés oka elsősorban, hogy a hangalapú vezetékes és mobil bevételek mindhárom országban csökkentek, valamint mérséklődtek a magyarországi adat bevételek is. Ezen csökkenéseket részben ellensúlyozta a magyarországi TV, mobil internet valamint rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése. A forint erősödése miatt azonban a nemzetközi leányvállalatok bevételei forintban számolva kisebb mértékben járultak hozzá a csoport bevételeihez (2010 első kilenc hónapjában a forint 3 százalékkal erősödött a macedón dénárhoz és 2,6 százalékkal az euróhoz képest).


-Az EBITDA 7,6 százalékkal 186,9 milliárd forintra csökkent, az EBITDA ráta pedig 41,3 százalék volt. A vizsgálattal kapcsolatos költségek valamint a végkielégítéssel kapcsolatos költségek, elhatárolások és céltartalék visszaforgatások nélkül számolva az EBITDA 7,5 százalékkal mérséklődött. Az EBITDA ráta ezen rendkívüli tételek nélkül 2010 első kilenc hónapjában 42,2 százalék volt, míg 2009 azonos időszakában 43 százalék. A hangalapú bevételekhez kapcsolódó kifizetések mérséklődése (a forgalom visszaesése és a magyar mobil végződtetési díjak csökkentése következtében) valamint a költségoptimalizálási intézkedések eredményeként a személyi jellegű és egyéb működési költségek csökkenése nem volt elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a magas jövedelmezőségű hangalapú bevételek esését.


-A Társaság részvényeseire jutó eredmény (nettó eredmény) 15,6 százalékkal, 67,4 milliárd forintról 56,9 milliárd forintra mérséklődött. A csökkenés oka elsősorban az EBITDA mérséklődése és a nyereségadó emelkedése, amit csak részben ellensúlyozott a nettó pénzügyi költségek csökkenése. A nettó pénzügyi költségek csökkenése az időszaki átlagos kamatláb jelentős csökkenésének és az átlagos nettó hitelállomány csökkenésének együttes eredménye. A nyereségadó ugyanakkor nőtt a halasztott adó kötelezettség egyszeri, 5,2 milliárd forintos növekedése miatt. A növekedés oka, hogy a 2010. júliustól hatályos macedón adóváltozások következtében az eredménytartalék azon részére, mely várhatóan osztalékként külföldi illetőségű tulajdonosok részére kerül kifizetésre a jövőben, nyereségadót kellett elszámolni. Az alacsonyabb adóalap és az év elejével megszűnt magyarországi szolidaritási adó nyereségadó csökkentő hatása nem tudta ezt a növekményt ellensúlyozni.


-Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow 147,7 milliárd forintról 148,2 milliárd forintra nőtt. Az EBITDA csökkenését ellensúlyozta a működőtőke javulása, mely elsősorban a működőtőke hatékonyabb menedzselésnek köszönhető, továbbá a 2009. első kilenc hónapban történt végkielégítésekhez kapcsolódó céltartalék visszaforgatásnak. Mindemellett a jelentősen alacsonyabb effektív kamatláb következtében a nettó pénzügyi költségek is csökkentek 2009-hez képest. A fizetett adó szintén csökkent, elsősorban a magyarországi szolidaritási adó megszűntetésének eredményeként.


- A beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba (CAPEX) 17,2 milliárd forinttal, 54,3 milliárd forintra csökkent 2010. első kilenc hónapban 2009 azonos időszakához képest. A CAPEX teljes összegéből a Lakossági Szolgáltatások Üzletágra 13,2 milliárd forint, a Vállalati Szolgáltatások Üzletágra 2,3 milliárd forint, a Csoportközpontra 2,4 milliárd forint, a Technológia Üzletágra pedig 26,8 milliárd forint jutott, míg Macedóniában 7,2 milliárd forintot, Montenegróban pedig 1,7 milliárd forintot fordítottak beruházásokra.


- Ennek következtében a tárgyi eszközökbe és immateriális javakba történt beruházásokkal valamint a beruházási szállítók változásával korrigált üzleti tevékenységből származó cash flow jelentősen, a 2009. első kilenc havi 64,6 milliárd forintról 2010. első kilenc hónapban 89,7 milliárd forintra javult. Mindemellett a szabad cash flow -, amit az üzleti tevékenységből és az egyéb pénzügyi eszközök beszerzésével / eladásával korrigált befektetési tevékenységből származó cash flow összegeként definiálunk - is hasonló mértékben javult, a 2009. első kilenc havi 64,0 milliárd forintról 2010. első kilenc hónapban 89,7 milliárd forintra emelkedett. A leányvállalatok megvásárlására fordított készpénz összege mindkét évben hasonló nagyságrendű volt, míg a befektetett pénzügyi eszközökből származó bevételek csökkenését meghaladta az Orbitel leányvállalat eladásából származó bevétel.


- A készpénztermelés javulásának köszönhetően a nettó adósságállomány a 2009. szeptember végi 284,3 milliárd forintról 2010. szeptember végére 278,4 milliárd forintra mérséklődött. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) 2010. szeptember végén 32,3 százalék volt- áll a jelentésben.


Christopher Mattheisen, elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban így nyilatkozott:



„Harmadik negyedéves teljesítményünk tükrözi, hogy az időszak során megmutatkoztak a gazdasági fellendülés első jelei, de ami ennél fontosabb: bizonyítja stratégiai kezdeményezéseink sikerét. Különösen büszkék vagyunk a lakossági szegmensben kínált összekapcsolt termékek széles skálájára, melyek között immár a mobilhangot vezetékes szolgáltatásokkal összekapcsoló, ún. quadruple play termékek is megtalálhatók, valamint a vállalati ügyfeleknek kínált integrált telekommunikációs-IT ajánlatok széles választékára.

Ezen stratégiai kezdeményezések lehetővé tették, hogy legfontosabb piacainkon megőrizzük vezető pozíciónkat, miközben jelentős lépést tettünk azon célunk eléréséhez is, hogy a TV piacon is vezető szereplővé váljunk.


A szervezeti átalakítás következő lépéseként újabb változásokat tervezünk bevezetni ügyfeleink kiszolgálása terén. Mivel kis és közepes méretű vállalati ügyfeleink jelentős részének a lakossági portfólióban szereplő termékekre van szüksége és ezen ügyfeleket már jelenleg is nagyrészt a tömegpiaci szegmens szolgálja ki, úgy döntöttünk, hogy 2011. január 1-től ezen ügyfelek hivatalosan is a tömegpiaci szegmensbe fognak tartozni. Ennek köszönhetően csökkenni fog a vállalati szolgáltatások üzletág által kezelt ügyfélállomány, így még jobban tudunk majd azon kiemelten fontos ügyfelekre és projektekre összpontosítsunk, melyek a speciális komplex telekommunikációs és informatikai megoldásainkat igénylik.


Előretekintve megállapítható, hogy a távközlési szektorra is kivetett különadó jelentősen befolyásolja eredményeinket. A társaságunk által 2010-ben fizetendő különadó teljes összege várhatóan körülbelül 27 milliárd forint lesz, és várhatóan érinti majd az EBITDA-t is. A különadó 2010-es évet követő időszakra vonatkozó pontos hatását jelenleg vizsgáljuk. A kormányzati megtakarító intézkedések, melyek következtében korábban 5-7 milliárd forintos negatív hatással számoltunk a 2010-es árbevételünk és EBITDA-nk tekintetében is, kisebb nagyságrendű hatással lesznek idei eredményeinkre, azonban befolyásolják majd a következő évek eredményeit is. Következésképpen, a 2010-es bevétel- és rendkívüli tételek (és a különadó) nélkül számított EBITDA csökkenése a korábban várt 6-8 százalékos illetve 7-9 százalékos sávon belül, várhatóan a 6-8 százalékos sáv esetén inkább a 6 százalékhoz, míg a 7-9 százalékos sáv esetén a 7 százalékhoz közeli érték lesz. CAPEX tekintetében megerősítjük azon szándékunkat, hogy a 2009-es szinthez képest 10 százalékkal kevesebbet költsünk 2010-ben beruházásokra."

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!