A Napi Gazdaság cikke.

Amennyiben csak a nettó eredményt nézzük, egyértelműen a várakozásoknál jobb gyorsjelentést tett közzé az OTP a múlt hét pénteken, ugyanakkor az egyszeri tételeket is figyelembe véve már nem ennyire jó a helyzet - mondta el lapunknak Réczey Zoltán, a Buda-Cash brókerház elemzője, Herczenik Ákosnak, a Raiffeisen Bank elemzőjének pedig a magyarországi teljesítmény okozott negatív meglepetést.

Réczey szerint az első látásra jó számokat árnyalja, hogy a negyedik negyedévben sok olyan egyedi tétel is hozzájárult a profit növekedéséhez, amire a következő negyedévekben már nem biztos, hogy lehet számítani. Ilyen például, hogy az ukrán leány esetében a dollárban tartott tartalékokon nagyjából 20 milliárd forint nyeresége keletkezett a banknak, ami pont annyi, mint amennyit ott céltartalékoltak. Emellett kevesen figyeltek fel arra, hogy az utolsó negyedévben az adó soron is pozitív tételt tudott kimutatni a bank - tette hozzá a Buda-Cash elemzője. Herczenik szerint egyébként a portfólió minőségének a romlása a magyar piacon is jól látszik, míg a bolgár és az orosz bank esetében viszonylag stabil a helyzet, Ukrajnában pedig a vártnak megfelelően erőteljesebb volt a visszaesés.

Mindenképpen pozitívum viszont, hogy a bank vezetése előállt a 150 milliárd forintos éves profittervvel, illetve szintén kedvező és spekulációkra adhat okot, hogy Csányi Sándor elismerte, 50 százalék esélyt lát arra, hogy változzon a bank leányvállalati struktúrája - mondta Réczey. Herczenik szerint a jövőt illetően a döntő az lehet, hogy sikerül-e egyes leányvállalatoktól megszabadulnia a banknak, ami a kockázat csökkenése miatt mindenképpen jó hír lenne.

Természetesen csak a profitot figyelembe véve alulértékelt a jelenlegi árfolyam mellett az OTP, ahogyan azt Csányi jelezte is, régiós szektor-összehasonlításban viszont már nem - mondja Réczey. A Buda-Cash elemzője a gyorsjelentés alapján frissíti majd ez évi profitvárakozását, ami jelenleg 164 milliárd forint, ez azonban a magasabb céltartalékolás miatt lefelé módosul. Vélhetően lefelé módosítja majd profitvárakozását a Raiffeisen is, Herczenik szerint ugyanakkor első látásra akár tartható is lehet éves szinten a 150 milliárd forintos terv. Agresszív vételeket azonban nem ajánl az elemző, hozzátéve: a menedzsment reális célkitűzései, illetve a leányok részleges eladása már elég jó hír volt ahhoz, hogy az elmúlt napokban felülteljesítő legyen az OTP.

A Concorde ez év tekintetében megerősítette eddigi profitvárakozását, azaz továbbra is 131 milliárd forintos éves nettó eredményt várnak az OTP-től. Ez azonban feltételezi a jelenlegi hozamkörnyezet jelentős javulását, ami alapján az OTP-részvények év végi fair értékét ezt a normalizálódó, erősen javuló hozamkörnyezetet feltételezve 5593 forintra várják. Egy rosszabb forgatókönyvvel, a jelenlegi hozamszintek beragadásával számolva azonban az év végi fair érték 2211 forint is lehet a Concorde szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!