A német feldolgozóipar három éve a legnagyobb teljesítménynövekedést érte el januárban, az euróövezeti pedig 69 havi csúcsra emelkedett. Várakozás feletti teljesítményt mutatott januárban a kínai, a francia és a spanyol feldolgozóipar is - írja az MTI..

A pán-európai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,81 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 0,80 százalékkal az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,46 százalékkal állt magasabban az európai piaci zárás idején.

A Stoxx Europe 600 index minden részindexe erősödött szerdán, a legnagyobb mértékben, több mint két százalékkal a nyersanyagipar és az autóipari ágazatoké. A nyersanyagipari részvények a kínai feldolgozóipari aktivitás felfutását, az autóipari részvények a jó eredmény beszámolókat nyugtázták erősödéssel.

A nem hivatalos adatok szerint az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 0,09 százalék, a frankfurti DAX index 0,94 százalék, a párizsi CAC-40 0,51 százalék nyereséget mutatott.

Az autóipari részvények a legjobbak között szerepeltek szerdán, szektorindexük több, mint két százalékkal erősödött. A Volvo haszongépjármű gyártó várakozáson felüli eredmény beszámolót tett és előrejelzésén is javított. Részvénye több, mint hat százalékkal erősödött.

A Volkswagen részvénye az amerikai hatóságokkal a dízelbotránnyal kapcsolatos kompenzáció mértékéről létrejött megállapodás után másfél százalékkal erősödött.

A Siemens részvénye közel öt százalék erősödéssel nyugtázta a várakozáson felüli eredmény beszámolót. Az olaj ára emelkedett szerdán, a Brent 1,93 százalékkal hordónként 56,64 dollárra, a WTI 1,67 százalékkal 53,69 dollárra. Az arany határidős jegyzése 0,57 százalékkal unciánként 1204,55 dollárra csökkent. Az euró 0,38 százalékkal 1,0756 dollárra gyengült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!