BUX
41516

Privatizációs hullám Romániában

Tőzsdére viszi a román állam négy energetikai vállalatban birtokolt tulajdonrészeit - döntött szerdai ülésén a bukaresti vezetés.

Túrós-Bense Levente, 2010. augusztus 5. csütörtök, 14:51

Az OMV Petrom olajtársaságban birtokolt 9,84 százaléknyi tulajdonrész még idén piacra kerül, míg a Transelectrica, a Transgaz és a Romgaz vállalatok papírjainak értékesítésére várhatóan a jövő év elején kerül sor - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Adrian Videanu gazdasági miniszter.

A román állam jelenleg 20,63 százalékos részesedéssel rendelkezik az OMV többségi tulajdonában lévő Petrom olajvállalatban, a papírok közel 11 százalékára a cég dolgozói elővásárlási joggal rendelkeznek. Az akut forráshiánnyal küzdő Bukarest úgy tervezi, hogy az áramszállító Transelectrica, a gázszállító Transgaz és a Romgaz gázszolgáltató vállalatokban birtokolt részesedésének 15-15 százalékát értékesíti, a papírok tőzsdei bevezetésének lebonyolítására pályázatot hirdetnek - tette hozzá Videanu.

Piaci szereplők szerint a nemzetközi befektetési alapok nagy érdeklődéssel várják az állami vállalatok piacra dobását, egyes hírforrások szerint a Goldman Sachs és a Merrill Lynch emberei ugrásra készen máris Bukarestben tartózkodnak. A részvénykibocsátás fellendíti majd a bukaresti tőzsdét is - remélik a helyi brókercégek, hiszen a többmilliárd euróra becsült energetikai vállalatok részvényei várhatóan jelentős forgalmat generálnak majd a parketten. Erre enged következtetni a Transgaz Medias 2007-es IPO-jának sikere is, akkor a gázszállító vállalat részvényei 10 százalékát huszonnyolcszoros túljegyzés mellett 63 millió euróért értékesítették. 

Az állam részesedése különböző vállalatokban összesen meghaladja a 10 milliárd eurót -vélik a szakértők, így egy kisebbségi csomag értékesítése is jelentős forráshoz juttatja az államkasszát. Az eladósorba került vállalatok közül a legértékesebb a Romgaz, a több mint 85 százalékban állami tulajdonú vállalatot 2 milliárd euróra értékeli a piac. A Transelectrica értékét tavaly év végén 215 millió euróra becsülték, aminek közel 74 százalékát birtokolja az állam.