Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Pliva az év egészére 180 millió dollár üzemi nyereséget vár, holott korábban arra számított, hogy eléri a tavalyi, 213 milliós szintet. Az árbevétel-növekedésre vonatkozó prognózisát 10 százalékról 7 százalékra csökkentette. A horvát cég várakozásai szerint az amerikai és a kulcsfontosságú európai piacokon fokozódik a generikus készítmények árára nehezedő nyomás. Ez és a társaság számára kedvezőtlen árfolyamváltozások húzzák le az árbevételt, míg a profitot emellett a cég új inkontinencia-gyógyszerének eddig 20 millió dollárra rúgó, s összesen 35 milliósra taksált bevezetési költségei is megcsapolták. A Pliva tovább folytatja üzemi költségeinek lefaragását a saját fejlesztésű készítményekre fordított összegek csökkentése, valamint az alacsonyabb költséggel előállítható patikaszerekre való összpontosítás révén. A Pliva egyébként már a harmadik negyedéves gyorsjelentésével is csalódást okozott, de akkor még fenntartotta korábbi éves prognózisát. A forgalom alapján Kelet-Európa legnagyobb gyógyszercégeként számon tartott társaság harmadik negyedéves profitja közel 50 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, miközben az árbevétele alig emelkedett. A cég gyenge teljesítményét többek között azzal magyarázza, hogy egyik vezető gyógyszere, az Urecholine az indiai generikus gyártók támasztotta rendkívül erős verseny miatt mindössze 1,5 millió dollárt hozott, szemben az egy évvel korábbi 21 millió dollárral.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!