A Richter idei növekedési várakozásairól szólva Bogsch Erik vezérigazgató elmondta, Lengyelországban zlotyban öt százalékkal emelkedhet a társaság bevétele, Magyarországon, Romániában, az EU9 országaiban illetve az EU15 régióban viszont nem várnak növekedést. A Grünenthal profitjából viszont 45 millió eurós többlet származhat a Richter számára.

Oroszországban euróban 5, Ukrajnában dollárban számítva 10 százalékos növekedést prognosztizál a gyógyszergyár, az egyéb FÁK országokban 5-10 százalékos emelkedés lehet dollárban. Az amerikai árbevétel viszont dollárban 35 százalékkal csökkenhet.

Az összes gyógyszergyártásból származó bevétel változatlan szinten maradhat 2011-ben, a Capex terv 24 milliárd forint, ez kivétel nélkül Magyarországra összpontosul. 

K+F-re tavaly 30,8 milliárd forintot fordítottak, ami az árbevétel 11,2 százaléka, idén 35 milliárd forint a terv, ami 12-13 százalékot képvisel. A marketing költségek 25 százalékkal emelkedhetnek éves szinten, az üzemi eredményhányad pedig 23,3-ról 16 százalékra eshet vissza a Richter várakozása szerint.
A pénzügyi eredmény is a minimumra csökkenhet és a társaság nem számít mérföldkő bevételre sem.

A tavalyinál kicsit erősebb forintárfolyam és a pesszimista forgalmi becslés megvalósulása esetén a Richter üzemi eredménye a Napi Gazdaság számításai szerint 42-43 milliárdra, pénzügyi eredmény pedig a kétharmadára csökkenhet. Ezek alapján 42-45 miliárdos adózott eremdénnyel lehet számolni, ami csak kétharmada lenne az elmúlt évinek. 

A Richter nagy várakozásokkal kísért originális fejlesztése, a Cariprazine eredményeivel kapcsolatban a negyedik negyedévre várható bejelentés.

Bogsch szerint egy hét - tíz napon belül lesz egyeztetés a gyártókkal a kormány új gyógyszerártámogatási elképzeléseiről, amennyiben addig a tervek elkészülnek. Fontos kérdés, hogy a K+F visszaigénylés hogyan alakul, ez a tétel éves szinten 2,3 milliárd forintot jelent a Richternek. A 700 millió forintos orvoslátogatói díjat és az 1,6 milliárdos visszatérítést a társaság 2010-ben költségként elszámolta, de természetesen bízik benne, hogy azt a K+F költés arányában vissza lehet majd igényelni.


Bogsch Erik elmondta, az idei terveket óvatosságból úgy készítették el, hogy ezzel a visszaigényléssel nem számoltak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!