A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 568,57 pontos, 1,25 százalékos csökkenéssel 45 035,35 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 17,1 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

Kedden profitot realizáltak a befektetők, mivel a magyar részvénypiac korábban jelentősen emelkedett, főleg az OTP és a Richter papírjai drágultak - mondta Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője az MTI-nek. Technikai okokra is visszavezethető, hogy a magyar részvénypiacon jelen vannak az eladók. Példaként említette, hogy a Saudi Aramco olajtársaság bekerült az egyik fejlődő piacokat követő részvényindexbe, ezért a portfólióból a befektetők eladnak, köztük magyar részvényeket is. Ennek a technikai műveletnek egy-két napig lehet hatása. Az is növelhette szerinte a magyar piacon az eladók arányát, hogy átsúlyozzák a FTSE Russell-részvényindexet pénteken - mondta Móró Tamás.

A Mol ára 10 forinttal, 0,35 százalékkal 2872 forintra csökkent 2,2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 350 forinttal, 2,26 százalékkal 15 150 forintra esett, forgalmuk 8,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 6,50 forinttal, 1,49 százalékkal 441,50 forintra erősödött, forgalma 296,5 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 90 forinttal, 1,44 százalékkal 6180 forintra gyengült, a részvények forgalma 4,3 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3804,95 ponton zárt kedden, ez 9,26 pontos, 0,24 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

A londoni FTSE-100 mutató 0,08 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 0,89 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,39 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Madridban 0,67 százalékkal csökkent, Milánóban viszont 0,45 százalékkal nőtt az irányadó tőzsdemutató - írta az MTI. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,68 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,55 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,73 százalékkal esett.Az európai piacokra visszatért az óvatosság kedden, miután az előző napokban világszerte emelkedéssel reagáltak a részvénypiacok arra, hogy az Egyesült Államoknak és Kínának sikerült részmegállapodásra jutnia 18 hónapja tartó kereskedelmi viszályban. A Stoxx Europe hétfőn 417,75 ponton, történelmi csúcson zárt, de értéke meghaladta a 418 pontot is a kereskedés során. A befektetőket azonban nyugtalanítják a megállapodással összefüggő bizonytalanságok.

Megrémítette a piacokat kedden a kemény brexit esélyének növekedése. Egybehangzó brit sajtóértesülések szerint London ki akarja zárni a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak meghosszabbításának lehetőségét. Az Egyesült Királyság a jelenlegi tervek alapján január 31-én lép ki az Európai Unióból. A 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak elsősorban arra szolgál, hogy a brit kormány és az EU szabadkereskedelmi megállapodást köthessen. Uniós részről többször is hangoztatták, hogy ilyen rövid idő alatt ez gyakorlatilag lehetetlen, és az EU hajlandó lenne az átmeneti időszak meghosszabbítására. Számos elemzői vélemény szerint ha 2020. december 31-ig nem sikerül szabadkereskedelmi megállapodásra jutni az Európai Unióval, és ha az átmeneti időszakot ennek ellenére nem hosszabbítják meg, annak ugyanolyan hatása lenne a brit gazdaságra, mintha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül, rendezetlen módon lépne ki az EU-ból.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!