Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Piaci kitekintés - 2013.10.31.

Minimális mínuszokkal zárult a nap a tengerentúlon, miután a Fed a vártnak megfelelően nem nyúlt a kötvényvásárlási programjához; míg a döntéshozók érzékelik az amerikai gazdasági kondíciók javulását, azonban a stimulus mérséklése csupán további pozitív megerősítés esetén kezdődhetne meg.

Míg a Fed jegybankárjai nem utaltak közvetlenül a QE-prorgram a vártnál 'elnyújtottabb' kivezetésére: a döntéshozók mérsékelt optimizmusuknak adtak hangot az USA gazdasági kondícióval összefüggésben; így míg a tengerentúli és az ázsiai befektetők is profitot realizáltak az ülés után, a dollár óvatos erősödése szintén folytatódott a főbb devizákkal szemben.

Csütörtökön az euro-övezetből érkező fogyasztói árindexek és inflációs ráta mellett a tengerentúlról a heti munkanélküli segélykérelmek számának változása, valamint a Chicagói beszerzési menedzserindex állhat majd a befektetői érdeklődés középpontjában.

Ázsia

A távol-keleten is lefelé kanyarodtak az irányadó tőzsdeindexek csütörtökön: a Nikkei 1,2%-os esése mellett a Shanghai Composite 0,87%-ot csökkent, míg a hongkongi börze 0,49%-ot veszített értékéből.

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris politikáján a Bank of Japan; míg a japán jegybank a szinten tartott inflációs várakozásai mellett a 2014-es pénzügyi évre vonatkozó GDP növekedési előrejelzéseit 1,3%-ról 1,5%-ra módosította.

US

Enyhe mínuszban zárták a szerdai kereskedést a tengerentúli indexek, miután a Fed a tegnap záruló kétnapos kamatdöntő ülésén -a piac várakozásainak megfelelően- nem változtatott a kötvényvásárlási műveletek havi 85mrd dolláros keretösszegén, azonban a kiadott közlemény nem is utalt a QE-program esetleges későbbi kivezetésére. (Dow -0,39%; S&P -0,49%; Nasdaq -0,55%)

A piaci konszenzusnak megfelelően a korábbi hónap 1,5%-os értékéről 1,2%-ra süllyedt az amerikai inflációs ráta szeptemberben; azonban míg a fogyasztói árszínvonal emelkedése nem adott okot aggodalomra, a munkaerőpiac helyzete korántsem a vártnak megfelelő ütemű bővülésről számolt be októberben. Az ADP felmérése alapján a várt 150ezres értékkel szemben csupán 130 ezer fővel bővült a magánszektor foglalkoztatottsága az Egyesült Államokban, míg a szeptemberi adatot 166 ezerről 145 ezerre korrigálták a felülvizsgálatot követően. Az amerikai kormányzat részleges leállása következtében az októberrek vonatkozó, hivatalos munkaerőpiaci statisztikákat ezúttal egy héttel később, november 8-án ismerhetik meg a befektetők.

Bár a Facebook mind EPS-, mind árbevétel soron magabiztosan felülteljesítette a harmadik negyedévre vonatkozó elemzői várakozásokat; a társaság részvényei azonban gyorsan ledolgozták a gyorsjelentést megelőző emelkedést az utókereskedésben, miután a menedzsment a csökkenő felhasználói érdeklődésre vonatkozó kommentjei kissé elbizonytalanították a befektetőket, az eddigiek során tapasztalt, jelentősen emelkedő mobil-hirdetési bevételek ellenére is.

EU

Mérsékelt mínuszban zárták a szerdai kereskedést az európai börzék. (Dax -0,13%; Cac -0,03%; FtseMib -0,52%; Ibex -0,80%)

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!