Profitvisszaesés az RFV-nél

A Regionális Fejlesztési, Beruházó, Termelő és Szolgáltató Nyrt. (RFV) csoportszinten 1,2 milliárd forintos árbevétel és 414 milliós EBITDA mellett 153,6 millió forintos nettó eredményt könyvelhetett el az idei első félévben, amely 43 százalékos profitvisszaesést jelent a tavalyi azonos időszakhoz képest.
Józsa Bernát, 2009. augusztus 24. hétfő, 19:21

A jellemzően önkormányzatok és állami szervek részére energiamegtakarító beruházásokat végző társaság gyorsjelentése szerint az első félév a válság következményeként előálló hitelszűke árnyékában telt, így a várakozásoknak megfelelően gyengén alakult. Az árbevétel csökkenését a vállalat két tényezővel magyarázza. Egyrészt nem indultak el a bázisidőszakban folyt sárospataki és józsefvárosi kivitelezések helyébe lépő új energiahatékonysági beruházások, másrészt a villamosenergia piac liberalizálásának köszönhetően tovább folytatódott a villamosenergia szolgáltatásból származó árbevétel csökkenése.

Ugyanakkor a társaság a harmadik negyedévet tekintve már lényegesen bizakodóbb. Főleg mivel az utóbbi hónapok kedvező fejleményei, mint a hitelfelvételi gondok megoldódása, illetve a másodlagos kibocsátásból származó friss tőke rendelkezésre állásának hatása mind ekkor jelentkezik majd. Az elmúlt néhány hónapban kötött új, nagyértékű szerződések (Fejér Megye, illetve legutóbb Gyergyószentmiklós) kivitelezése augusztusban kezdődött meg, s a beruházások jórészt a harmadik és negyedik negyedévben, kisebb részt pedig 2010 első félévében fejtik majd ki jótékony pénzügyi hatásukat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK