A díjat olyan szakemberek kaphatják, akik kiemelkedő munkát végeztek a magyar pénzügyi piac fejlődése érdekében, példamutató tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a felügyeleti vagy a szabályozási terület jobbításához. Adományozásáról a felügyeleti tanács elnöke évente egyszer dönt, a tanács tagjainak ajánlása és a főigazgató véleménye alapján. Az indoklás: Botos Katalin személye meghatározó a magyar bankszektor történetében. Szakmai karrierje 1964-ben indult a Magyar Beruházási Banknál, majd vezetői beosztásban dolgozott a Pénzügyminisztériumban, ezt követően a Pénzügykutatási Intézetben. 1987-től az Agrárgazdasági Kutatóintézetben tevékenykedett, majd 1990-ben a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, parlamenti képviselő. 1991-ben a bankszektor fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszteri tisztséget töltötte be. 1992-től három éven át az Állami Bankfelügyelet első elnöke. 1994-től az oktatás területén, több egyetemen - egyetemi tanárként, tanszékvezetőként és intézetvezetőként - hasznosítja szakmai tapasztalatait. Száz János pályáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Pénzügy Tanszékén oktatóként kezdte, majd dolgozott a Magyar Nemzeti Bank Nemzetközi Pénzpolitikai Főosztályán. 1989-től 1991-ig ellátta a Nemzetközi Bankárképző Központ szakmai igazgatói posztját. 1992-től folyamatosan tanít a Közgazdaságtudományi Egyetemen (most Budapesti Corvinus Egyetem), ahol 1995-1998-ig a Közgazdaságtudományi Kar dékánja volt, 2002-től tanszékvezető egyetemi tanár. Számos szakmai tisztségei közül kiemelést érdemel, hogy a Budapesti Értéktőzsde Tanácsának és a Brókerképző Központ elnökeként, valamint a Jegybanktanács tagjaként is tevékenykedett.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!