A moszkvai tőzsdeindex (MOSBIRZ) 2,03 százalékkal erősödött a február 21-i nyitó szakaszában. Moszkvai idő szerint 12:59-kor 2227,82 ponton állt a moszkvai tőzsdekereskedési adatai szerint. 

A moszkvai tőzsdeindexet a Polymetal +3,66 százalékkal, az Ozon +3,57 százalékkal a PIK +3,47 százalékkal és a Sberbank elsőbbségi részvényei +3,06 százalékkal vezették.

A moszkvai tőzsdeindexben ekkor nem is volt csökkenő részvény.

”Meg kell védeni a polgárok más hosszú távú befektetési eszközökbe történő befektetéseit is, többek között a pénzügyi közvetítők esetleges csődjével szemben„ – mondta Vlagyimir Putyin a Szövetségi Gyűlésben tartott beszédében. Elmondása szerint az orosz polgárok pénzügyi alapjai jelenleg nem védettek egy bróker vagy egy alapkezelő csődjével szemben.

Kép: TradingView

Az Orosz Nemzeti Bank korábban támogatta azt a kezdeményezést, hogy a brókerek csődje esetén megvédjék a polgárok befektetéseit, de az RBC-nek nyilatkozva Mihail Mamuta, a jegybank fogyasztóvédelmi szolgálatának vezetője hangsúlyozta: 

a magánszemélyek tévesen arra a következtetésre juthatnak, hogy ezzel a kezdeményezéssel biztosítva vannak a piaci kockázatok ellen, de a befektetési biztosítási kezdeményezés erről nem rendelkezik

 

Az elnök beszédében értékelte az "ukrajnai különleges katonai művelet"-nek hívott offenzíva előrehaladását, illetve megosztott több országos fejlesztési projekt tervét is a hallgatósággal. Az orosz piacra jótékony hatást gyakorolt az a hír is, hogy a Sberbank fontolóra vette a 2022 év végi osztalékok kifizetését. A hírt maga Herman Gref, a Sberbank vezérigazgatója közölte az orosz elnökkel nem sokkal nyilvános beszéde előtt.

Ingatlanpiaci változások 

Vlagyimir Putyin a hadiipari komplexumok kedvezményes bérleti díját érintő szavai után megemelkedtek az ingatlanfejlesztők részvényei is. Az orosz vállalatok részvényei az új geopolitikai fejleményekre számítva csökkentek.

Joe Biden amerikai elnök váratlan kijevi látogatás ellenére  a moszkvai tőzsdeindexnek még mindig sikerült erősödnie a kereskedési idő második felében is. Orosz befektetési szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy

bár a piac bizonyította a felfelé ívelő tendenciáját, a február 21-i és 22-i fontos politikai események következtében a helyzet pillanatok alatt megváltozhat.

piaci szereplőknek figyelemmel kell kísérniük a Föderációs Tanács ülését is február 22-én, melynek középpontjában a költségvetési és adótörvények módosítása áll majd. Az Európai Unióban azonban a tervek szerint ezen a héten tárgyalják az oroszellenes szankciók tizedik csomagját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!