Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelentőset emelkedett a péntek reggeli kereskedésben az orosz tőzsdén a legalább részben állami tulajdonban lévő cégek részvényeinek az árfolyama. Az ok egy csütörtök délután megjelent rendelet, amely arra kötelezné az ilyen cégeket, hogy tavalyi nyereségüknek legalább a felét fizessék ki a részvényeseknek osztalék formájában - írja a Financial Times.

A lépést Putyin elnök is támogatja - mondta Igor Shuvalov miniszterelnök helyettes. A rendeletet Dmitrij Medvegyev miniszterelnök írta alá, aki egyébként már tavaly is kiadott egy hasonló tartalmú utasítást. Elemzők szerint az intézkedés elsősorban az orosz költségvetés lyukainak betömését szolgálja, de jól jöhet sok olyan állami vállalat magánrészvényesének is, ahol a cég jellemzően ennél kevesebbet oszt ki tulajdonosainak. Az orosz költségvetésnek sokszorosan szüksége van a plusz bevételekre, a bevételi oldalt ugyanis az elmúlt években alaposan megnyirbálták az ország elleni amerikai és európai szankciók, az alacsony olajár és az ezek által kiváltott gazdasági visszaesés.

Februárban Olga Dergunova helyettes gazdasági miniszter úgy nyilatkozott, idén összesen 110 milliárd rubel, azaz nagyjából 1,9 milliárd dollárnyi osztalékbevételre számít a költségvetés az állami vállalatoktól.

Ugyanakkor a rendelet alól számos cég mentesülhet különböző okokra hivatkozva, így nem jelenti automatikusan minden cég esetében a megemelt osztalék kifizetését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!