BUX
38240

Quaestor: Várat még magára az igazi növekedés

A fejlett gazdaságokban várat még magára a növekedés igazi beindulása és a hazai gazdasági helyzetet illetően is sok a bizonytalanság. A hazai tőzsdén jelenleg leginkább a likvid nagyobb papírokat, ezen belül elsősorban a gyógyszergyártókat és Molt érdemes venni - mondta el Háda Bálint a Quaestor vezető elemzője a tizennyolcadik alkalommal megjelent Navigátor kiadvány ismertetésén.

Józsa Bernát, 2010. december 7. kedd, 10:35

A vezető gazdaságokban az élénkítő csomagok kifutásával a növekedés a jelek szerint mérséklődött (Németország és néhány hozzá hasonló export-vezérelt gazdaság kivételével). Háda hangsúlyozta, a fiskális konszolidáció nem segít a globális egyensúlytalanságok orvoslásában, mivel a világ vezető gazdaságai mind egyszerre igyekeztek valutáik gyengítésével segíteni export szektoraikat, hogy ellensúlyozzák a megszorító intézkedések negatív hatásait.

Az eurozóna előtt álló legnagyobb kihívás hosszabb távon egy állandósult divergencia, az ún. „központi mag" és a súlyos strukturális problémákkal küzdő „periféria" között, amelyet a legfrissebb makrogazdasági adatok és növekedési kilátások is előre vetítenek.

Az ázsiai régióban a gazdasági növekedés kis mértékben lassulhat az előttünk álló negyedévben, főleg azért, mert az inflációs nyomás a nyersanyagárak emelkedésének várható folytatódása a fejlődő államokat érzékenyen érinti, s emiatt szigorúbb monetáris politika folytatására is kényszerülhetnek. A régió tőkevonzó képessége erős maradhat, mivel számos fejlett deviza piaca gyengélkedik.

Amerikában folytatódik a Fed pénzpumpája, havi 75 milliárd dollárt költenek majd kötvényvásárlásokra 2011 júniusáig. Ezzel a jegybank Háda szerint elismerte a gazdaság gyengélkedését is.

Sok a bizonytalanság a magyar kilátásokat illetően

A hazai költségvetési hiánycél teljesíthető, de az intézkedések hatásai középtávon bizonytalanok. A 2011-es költségvetés lehetőséget teremt a növekedéshez, de ez önmagában még nem vezet feltétlenül annak beindulásához.

Folytatódott a magyar gazdaság export vezérelt növekedése, és kedvező fordulat jelei láthatóak a kiskereskedelmi eladásokban is.

Egyelőre a magas munkanélküliségi ráta nem tudott érdemben csökkenni. A növekedésre is kockázatot jelent a kormányzati intézkedések hatása, mivel azok remélt pozitív hatásait nagymértékben a kedvező külső konjunktúrára alapozza a kormány - szögezte le Háda.

Törékeny emelkedés jöhet a nemzetközi piacokon

Az Egyesült Államokban a harmadik negyedéves jelentési szezon pozitív képet mutatott, az S&P 500 indexet alkotó vállalatok összesített profitja 31 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékeket.

A jelenlegi előrejelzések szerint a negyedik negyedévben további 30 százalékos bővülés várható, míg 2011-ben 10 százalék körüli eredmény-növekedési ütem prognosztizálható év/év alapon.

Az emelkedő profitok növekvő készpénz-állományt eredményeznek a vállalati mérlegeken belül, és ez a tényező az alacsony hitelkamatokkal karöltve a felvásárlási aktivitás emelkedését hozhatja, ennek eredményét a technológiai szektorban már láthattuk az elmúlt időszakban is.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed részéről augusztus végén indultak meg olyan nyilatkozatok, amelyek további kötvényvásárlásokra, így a piaci likviditás növelésére utaltak.

A piac be is árazta ennek a többletpénznek a pozitív hatásait, az amerikai S&P 500 részvényindex augusztus vége és november eleje között 18 százalékot emelkedett.

A részvénypiaci emelkedést azonban jelentős kockázatok övezik. Az egyik ezek közül az eurozóna elhúzódó adósságválsága, itt a Spanyolországról érkező esetleges negatív hírek indíthatnak el újabb korrekciót. A másik fő bizonytalansági tényező az amerikai munkaerő-piaci helyzet, az innen érkező adatokat is érdemes fokozottabban figyelemmel kísérnünk.

A gyógyszergyártók és a Mol lehetnek itthon érdekesek

A hazai részvénypiacon a kedvezőtlen külső körülmények mellett a kormány magánnyugdíj-pénztárakkal kapcsolatos intézkedései is az eladói nyomást erősítették, aluteljesítő volt a hazai piac régiós, de nemzetközi összevetésben is.

Ha a jelenlegi formában valósul meg az átalakítás, és a magánnyugdíj-pénztárakból szinte teljes mértékű átlépés történik, az kedvezőtlenül hat a hazai részvények likviditására. Jelenleg a nyugdíjpénztárak nagyságrendileg 350 milliárd forintnyi hazai részvényt kezelnek. Az átlépések lezárultával az állam várhatóan átveszi ezeket az eszközöket, így a hirtelen, egyszerre történő eladástól nem kell tartani.

Ennek ellenére valószínűleg az új rendszerben nem kezelnének részvény-befektetéseket, így ennek az állománynak a fokozatos, akár évekre elnyújtott értékesítése várható. Ez folyamatos eladói nyomást jelent majd, ami főként a gyenge likviditással rendelkező kispapírokat érinti hosszabb távon is negatívan.

Emellett a keresleti oldalról is eltűnnek a pénztárak, ami a nagy forgalmú blue-chip papírok piacán nem okoz különösebb zavart, azonban a kispapírok ezt is megsínylik majd.

A Quaestor elemzőinek megítélése szerint így a következő időszakra még inkább tanácsos megfogadni, hogy a hazai piacon csak a nagy forgalmú részvényekkel kereskedjünk, itt a kedvező értékeltségi szinteken már jó beszállókat is találhatunk, míg a kis forgalmú papírok a gyenge likviditás és a folyamatos eladói nyomás miatt még esetlegesen kedvező fundamentumaik ellenére sem tudnak majd jól teljesíteni.

A hazai papírok közül kiemelésre méltó az Egis, amelynek az eredményessége változatlanul jó a harmadik negyedéves eredmény alapján is. Háda így továbbra is optimista a kisebb gyógyszergyártóval kapcsolatban.

Nagyobb szektortársával, a Richterrel kapcsolatos pozitív fejlemény a két bejelentett akvizíció, amely amellett, hogy regionális téren is diverzifikációt jelent, elviszi a cég tevékenységének súlypontját a generikus gyógyszergyár oldalról az originiális termékek irányába, ami növeli a társaság értékeltségét is.

Az utolsó negyedév lezárt eredménye alapján egy jó időszakot mondhat magáénak a Mol, politikai oldalról kockázatot hordoz az orosz kézben lévő tulajdoni hányad sorsa és a gázár szabályozásban várható változások, de összességében az árszint kedvező vételi lehetőséget kínál.

Három elkülöníthető trend a forintpiacon

Az elmúlt hónapokban a forint piacán (alapul véve az euró/forint árfolyamot) 3 jól elkülöníthető trend figyelhető meg - szögezte le a Quaestor vezető elemzője.

Szeptemberben határozott forinterősödés (289-270), októberben sávszerű mozgás (270-278), novemberben pedig forintgyengülés (270-284,60) bontakozott ki.

A havi trendek mozgatója 80 százalékban a befektetői hangulat és kb. 20 százalékban hazai sajátosság volt.

Hazánk kockázati megítélése érezhetően romlott a nyári hónapokhoz képest. A kötvényhozamok megugrottak, a CDS-felárunk 2 nap alatt

150 bázisponttal nőtt.

Mindez azt eredményezte, hogy a jegybank (MNB) november végén 2 év után először hajtott végre kamatemelést, s jelezte, hogy amennyiben hazánk kockázati megítélése tovább romlik, vagy az infláció tovább emelkedik, úgy újabb monetáris szigorítással kalkulálhatunk. Háda szerint a Moody's hétfői lépése után újabb leminősítések is várhatóak.