A cég beszámolója szerint az üzemi eredmény csoport szinten 433,2 százalékkal 398,5 millió forintra nőtt 2020 első negyedévéhez képest. A Rába kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 1,013 milliárd forintra nőtt, ami 125,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A vállalat üzleti portfólióját három önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű, az alkatrész és a jármű üzletág.

  • A futómű üzletágban 8,9 százalékos növekedéssel 7,177 milliárd forint árbevételt értek el, az üzemi eredmény 68,1 százalékkal, 195 millió forintra nőtt 2020 első negyedévéhez képest.
  • Az alkatrész üzletágban 4,09 milliárd forint árbevételt értek el az első negyedévben, 8,7 százalékkal többet 2020 első negyedévénél. Az üzemi eredmény 179,3 százalékkal 229 millió forintra nőtt.
  • A jármű üzletágban 51,6 százalékkal 854 millió forintra csökkent az árbevétel, míg az üzemi veszteség 84,9 százalékkal 60 millió forintra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A Rába közleményében Hetzmann Béla a cégcsoport elnök-vezérigazgatója azt közölte: a továbbra is biztató piaci kilátások mellett céljuk egy 21. századi vállalat stratégiájának felépítése. Ennek ugyancsak három fő pillérét azonosították: 

Egyrészt törekednek a gyártás korszerűsítésére, a technológia fejlesztésére, illetve a vevőik minőségi kiszolgálására; másrészt a fókuszban az infrastruktúra és működési folyamataik optimalizálása és racionalizálása van; harmadrészt pedig nagy hangsúly helyeznek az üzletfejlesztésre, az új partneri kapcsolatok kiépítésére és a technológiai együttműködésekre.

A Rába erősen exportorientált vállalat, stratégiai exportpiacai az Európai Unió, a FÁK-országok és az Amerikai Egyesült Államok. Az első negyedév árbevételének 68,4 százaléka exportból származik. A Rába részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. Szerdán 1300 forinton fejezték be a kereskedést. Az elmúlt egy évben a Rába-papírok legalacsonyabb ára 666, legmagasabb 1625 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!