Felszólította Marosvásárhely Megyei Jogú Város önkormányzatát az E-Star, hogy tegyen eleget koncessziós szerződésben vállalt kötelezettségeinek. a lépsre azután került sor, hogy a társaság marosvásárhelyi leányvállalata, az E-Star Mures Energy S.A. többszöri sikertelen egyeztetés követően felszólította Marosvásárhely Megyei Jogú Város önkormányzatát, hogy tegyen eleget koncessziós szerződésben vállalt kötelezettségeinek.
A szerződésben ugyanis a vállalat mintegy 17 000 fogyasztót ellátó és évi mintegy 100 000 Gcal hőmennyiséget
forgalmazó távhőberendezés helyett 6000 végfogyasztót ellátó és legfeljebb 30 000 Gcal-t értékesítő rendszert adott át koncesszióba. A E-Star sérelmezi azt is, hogy a tevékenység ellátásához szükséges javakat nem tehermentesen bocsátották a rendelkezésükre, és az önkormányzat a cég szerint nem tett eleget az engedélyezésekkel kapcsolatosan vállalt kötelezettségeinek sem. Az önkormányzat ugyanis nem biztosította a szerződés időtartama alatt az Egységes Fűtési Zónát, és nem tett eleget annak a kötelezettségvállalásának sem, hogy biztosítja, egy közintézmény sem válik le a távhőrendszerről - olvasható az E-Star bejelentésében. E mellett nem fizette meg maradéktalanul a hőenergia támogatást, sem így a szerződésszegésekre tekintettel - amennyiben a felek közti tárgyalások a felszólítást követően sem vezetnek rövid úton eredményre -, az E-Star a szerződés
felmondására és azzal kapcsolatos igényének bírósági úton történő érvényesítésére kényszerül.
A marosvásárhelyi projekten ugyanis az elmúlt két évben az E-star csoport évi 1 millió eurót meghaladó veszteséget szenvedett el üzemi szinten, valamint a koncesszióért 2 millió euró díjat fizetett.

Mindeközben a zilahi projektjének megszüntetéséről döntött az E-Star. A bejelentés szerint ennek hátterében az áll, hogy az E-Star zilahi projekt gazdaságossá tételére tett javaslatait az önkormányzat visszautasította, így nincs lehetőség a projekt gazdaságossá tételére. Az ipari zóna energetikai projektjeivel kapcsolatban az E-Star továbbra is tárgyalásokat folytat. Így a zilahi operáció teljes leépítése után a szerződést felmondják illetőleg az önkormányzatnak értékesítik azt.

A gyergyószentmiklósi projektnél ugyanakkor további fejlesztések lesznek még az idei évben. A társaság felmérése szerint a távfűtés fogyasztóinak csupán negyede veszi igénybe a használati melegvíz-szolgáltatást. Ennek a szolgáltatásnak bővítésében, kivitelezésében és finanszírozásában is jelentős szerepet vállal az E-Star.
Ezen kívül saját fatelep, fahulladék feldolgozó bázis épül az idei évben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!