Az ország gazdaságát romboló valutaválság enyhítése érdekében a minszki jegybank az egyenlő részben dollárból, euróból és orosz rubelből álló kosár árfolyamának eltérési lehetőségét a hivatalostól az eddig 8-ról 12 százalékra emeli csütörtöktől. E lépés célja az árfolyampolitika rugalmasabbá tétele és a belarusz gazdaságban használt többféle árfolyam "fokozatos harmonizálása". Kormányközlés szerint még ebben a hónapban sor kerül az egységes árfolyam bevezetésére.
A mostani döntés várhatóan nem sokat segít a helyzeten. Mint a Bloomberg írta, a Belagroprombank, az ország második legnagyobb bankja a bankközi piacon 5 175 belarusz dollárt ad egy dollárért - 42 százalékkal többet, mint a 3 001 rubeles jegybanki hivatalos árfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!