Miközben a fejlett Nyugat-Európa továbbra is a költségvetési gondok rendezésén fáradozik, a feltörekvő európai országok nagy részének már nem jelent ez nagy gondot. A feltörekvő európai országok (ide tartozik Magyarország, Csehország, Lengyelország, valamint az EU-n kívül Törökország és Oroszország az MSCI besorolása szerint) ezért igazán impozáns befektetési lehetőségeket és vonzó árakat kínálnak, a guru szerint ráadásul az említett országok mellett ide tartozik a keleti kitettséggel rendelkező Ausztria, a balti országok, és Románia is.


Az MSCI szerinti feltörekvő országokban (hazánkat leszámítva) a GDP arányos államadósság nem haladja meg a 60 százalékot, és a magánszektor adóssága is átlagosan 50 százaléka a GDP-nek, ami szintén alacsonyabb a nagyjából 100 százalékos nyugati átlagnál. Az alacsony eladósodottság a mostani időszakban pedig kitüntetett tényező.

A lengyel-cseh-magyar hármas emellett viszonylag jó infrastruktúrával, képzett-, idegen nyelveket beszélő munkaerővel rendelkezik, aminek köszönhetően számos nagy multi helyezi ide szolgáltatási központját. Nyugat-Európától (azon belül is Németországtól) persze nem tudják függetleníteni magukat ezek az országok a magas export kitettség miatt, különösen Magyarország, ami azért óvatosságra int. Szintén negatív tényező, hogy az európai problémák miatt sok ipari vállalat egyelőre vár a beruházással, és inkább ül a pénzén. A nyugati válságot látva viszont reformok indultak a kelet-európai országokban is, itt példaként a lengyel privatizációt említette a szakember, amely javítja a vállalatok működési hatékonyságát.

Mark Mobius

Dr. Joseph Mark Mobius 1936-ban született New Yorkban, német és puerto rico-i szülőktől. Bár amerikai születése miatt amerikai állampolgár is lehetett volna, ő inkább a német állampolgárságot választotta. Első diplomáját a Boston University-n szerezte kommunikációból, majd közgazdaságtanból szerzett doktori címet a Massechussetts-i műszaki egyetemen, de tanult még a Wisconsin-i, a New Mexico-i és a japán Kyoto egyetemen is. Az egyetem után a Vickers-da-Costa nemzetközi bróker cégnél dolgozott, majd az International Investment Trust Company elnöke lett Tajvanban.

A világ egyik legnagyobb alapkezelőjéhez, a Franklin Templeton Investments-hez 1987-ben került, ahol az első amerikai feltörekvő piaci befektetési alap, a Templeton Emerging Markets Fund elnöke lett. A pozíció elvállalásáért cserébe többek között egy hongkongi irodát kért az alapkezelőtől. Jelenleg több mint 35 befektetési alapért, és világszerte 16 irodáért felel. Mobius az egyik legsikeresebb feltörekvő piaci befektető lett, legnagyobb alapja a Templeton Emerging Markets Fund az elmúlt 10 év alatt évi 23,4 százalékos hozamot ért el. Befektetéseit azonban korántsem koronázta mindig siker, a távol-keleti pénzügyi krízis előtt több alapot is indított, amivel csúnyán megégette magát.

Mark Mobius alapvetően hosszú távú befektetési szemléletet folytat befektetései során, emellett a feltörekvő piaci részvények és régiók személyes megismerését kiemelten fontosnak tartja. Mobius ezért az év nagy részét egzotikus országokban tett utazásokkal tölti. Több mint 40 éves feltörekvő piaci tapasztalata és elismertsége miatt Mobius gyakran nyilatkozik gazdasági szaklapokban, televíziókban.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!