Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világgazdaság egésze a leállás felé csúszik - uralkodott el a felismerés a befektetőkben a hétvégi jegybanki találkozó előtt. Ben Bernanke Fed elnöktől ugyan a piacok egyöntetűen valamilyen jövőbeli lazításra utaló jelzést várnak, de sokan éppen a nagy felhajtás miatt félnek ettől. A japán kiskereskedelmi értékesítés váratlan visszaesése és a negatív európai makroadatok ezért nyomás alatt tartották a befektetők kockázatvállalási kedvét. Az európai tőzsdék a nap nagy részében mérsékelt mínuszban voltak, majd Rajoy spanyol miniszterelnök nyilatkozata után - mely szerint Spanyolország egyelőre nem kíván külföldi segítséghez folyamodni -  rendesen lerántották az indexeket.

Végül a londoni FTSE-100 még viszonylag könnyen megúszta 0,4 százalékos eséssel, a frankfurti DAX viszont 1,6 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 1 százalékkal került szerdai zárószintje alá. Hiába értékelték jól a piacok a hozamcsökkenést hozó olasz kötvényaukciót, a milánói részvénykosár, az FTSE MiB 1,1 százalékot esett, a madridi IBEX-35 pedig másfél százalékot haladt lefelé. A kínai növekedéssel kapcsolatos kételyek miatt hároméves mélyponton jár a vasérc árfolyama, a Rio Tinto ezért 2,1 százalékot esett, de többi bányavállalat is nagyokat esett. Az Xstrata 2,5, a Glencore pedig 1 százalékot vesztett értékéből, miután újabb kételyek merültek fel a két vállalat egyesülésével kapcsolatban. Gyorsjelentése - és az éves árbevétel-céljainak negatív felülvizsgálata - után a világ legnagyobb reklámcége, a brit WPP 1,6 százalékot vesztett értékéből. Amszterdamban az ING 2,6 százalékot erősdött a hírre, hogy kanadai részlegét megvenné a Scotiabank 3,2 milliárd dollárért.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!