Rákapott a lakosság az állampapírokra

Több mint 72 milliárd forint értékben vásároltak a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírokból júliusban, ami 50 százalék feletti éves növekedésnek felel meg - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
NAPI, 2012. augusztus 1. szerda, 14:34
Fotó: Napi.hu

Júliusban 72,2 milliárd volt a teljes lakossági állomány növekménye, amiből a Kamatozó Kincstárjegyek mennyisége közel kétszeresére, 55,8 milliárdra emelkedett az előző havi adathoz képest. Az inflációkövető Prémium államkötvények állománya 6,5 milliárd forinttal nőtt, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyekből 7,7 milliárd, míg a Féléves Kincstárjegyből 2,1 milliárdnyi kelt el az év hetedik hónapjában.

Az első hét havi adatok szerint a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 717,8 milliárd forintra emelkedett. Ez időszak alatt a 245 milliárdnyi lakossági állampapír-állomány növekményéből a Kamatozó Kincstárjegyek állományára 173,5 milliárd, míg az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes állományára 31,1 milliárd forint jut. Az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvény ebből 34,2 milliárdot tett ki. A termék teljes állománya már meghaladta a 200 milliárd forintot, ami különösen egy hosszabb lejáratú állampapír esetében örvendetes - írja az ÁKK. Az új Féléves Kincstárjegyből összesen 6,2 milliárdnyi került értékesítésre, a termék piaci bevezetése óta eltelt három hónapban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK