Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt időszak forintgyengülésének tartósságáról ad tanúbizonyságot az, hogy ma reggelre kialakult az euró/forint árfolyamgrafikonon az "aranykereszt", ami a forintra nézve az ellenkezőjét, úgynevezett "halálkeresztet" jelent. A technikai kifejezés azt takarja, amikor egy termék árfolyamgrafikonján a rövidebb távú mozgóátlag felülről metszi a hosszabb távú mozgóátlagot, ezzel jelzi, hogy mind a hosszú, mind a rövidtávú trend lefelé tart az adott árfolyamban.

A legnépszerűbb és a legismertebb mozgóátlag páros az 50 és a 200 napos, előbbit jellemzően középtávú, hónapokig, utóbbit hosszabb távú, akár évekig tartó trendek vizsgálatára szokás használni. E két mozgóátlag metszette ma reggelre egymást a forint számára kedvezőtlenül. A forint természetesen nem ettől fog tovább gyengülni az euróval szemben, ha továbbra is lefelé tartana árfolyam az euróval szemben, ugyanakkor a traderek ezt a jelzést is figyelni szokták, ha egy-egy devizára pozíciót nyitnak.

Kép:

2008 óta számításaink szerint ez a 12. alkalom, hogy az euró/forint árfolyamban bekövetkezett a halálkereszt - azaz az euró számára az aranykereszt - kialakulása. Az előző 11 esetből 7-szer egy hónappal később már erősebb volt a forint árfolyama az euróval szemben, ugyanez féléves időtávon már csak négy esetben volt elmondható. Önmagában tehát a halálkereszt kialakulásának napján nem érdemes rohanni eurót vásárolni ez alapján.

Ugyanakkor változatlanul igaz az, amire már jó néhányszor felhívtuk a figyelmet (legutóbb a tavaly nyári eurócsúcs idején): a forint technikailag egy nagyon hosszútávú gyengülő trendben van az euróval szemben. Egy ilyen trend pedig azt jelenti, hogy a jövőben egyre magasabb csúcsok alakulnak ki az árfolyamgrafikonon, azaz könnyen lehet, hogy előbb-utóbb a tavaly nyáron látott csúcs is megdől majd az euró árfolyamában. Ezen a trenden belül természetesen előfordulhatnak olyan időszakok is, amikor erősödik a forint, de mindaddig, amíg át nem töri lefelé a 300 forintos (s inkább az alatti) szinteket a kurzus, addig ezek csak átmeneti pozitív korrekcióknak tekinthetők a gyengülő trendben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!