Az Egis 2006/2007-es pénzügyi évének negyedik negyedében elért 1,7 milliárd forintos üzleti eredménye az egy évvel korábbinál 29 százalékkal kisebb, míg a teljes esztendő üzleti eredménye 48 százalékkal 8,1 milliárd forint alá zuhant.

Az Egis menedzsmentje is negatívan értékeli a társaság nyereségének jelentős visszaesését. Úgy vélik, e teljesítmény középtávon sem tartható fenn, azaz a helyzet orvoslására törekednek - derült ki a gyógyszergyártó gyorsjelentését ismertető péntek sajtótájékoztatón. A társaság a romló piaci környezetre választ keresve egyrészt azt fontolgatja, hogy nem éri-e meg a jelenlegi márkás termékek helyett az olcsó generikus tömegtermékek gyártására átállni, másrészt úgy határozott, hogy belép az onkológiai terápiás területre is - mondta Marosffy László vezérigazgató-helyettes. A generikus átállással kapcsolatos döntéssel megvárják a most elkezdődött üzleti év tapasztalatait, a rákterápia felé való nyitás pedig - amelynek pozitív hatásai középtávon várhatók - az eddigi fő területeket, a központi idegrendszer, a keringés és az allergia területeit egészíti ki.

Az Egis a 2007/2008-as üzleti évben a hazai piacon 1 százalékos árbevételcsökkenésre számít. A legfontosabb FÁK-piacokon ugyanakkor - dollárban mérve - 15 százalékos növekedést tervez csakúgy, mint a másik stratégiai piacon, Kelet-Európában. További dinamikus bővülést prognosztizál a társaság az idén is rekordszintre emelkedő hatóanyag-eladásokban, míg a nyugati késztermék-export a mostani szinten vagy valamivel az alatt alakulhat.

Összességében a cég nyereségessége javulni fog, de nem olyan viharosan, hogy megközelítené a 2005/2006-os rekordszintet.

A tájékoztatón elhangzott: az éves üzleti eredmény közel 50 százalékos zuhanásáért felerészben a dollárgyengülés, 40 százalékban a hazai piaci feltételek átalakulása, a maradék 10 százalékban pedig az oroszországi DLO közgyógyrendszer változása okolható.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!