Az FTSE-100 0,2, a DAX 0,5, a CAC-40 1 százalékos pluszban zárt, a Stoxx Europe 600 indexe 0,7 százalékkal erősödött, míg a periférián az olasz FTSE MIB 1, a spanyol IBEX-35 1,1, a görög ASE pedig 0,4 százalékos nyereséget ért el.

A rally még csütörtökön kezdődött, amikor az Európai Központi Bank elnöke megerősítette az ECB elkötelezettségét a további lazítások mellett, ha azok szükségesek. A pozitív hangulatot erősítette az is, hogy bár a német alkotmánybíróság az Európai Bírósága elé utalta annak megítélését, hogy az ECB államkötvény-vásárlási programja uniós jogot sért-e, az ECB a délelőtti órákban Twitteren közölte, hogy e programmal nem lépte túl mandátumát.

A nyugat európai indexek délután megbicsaklottak egy rövid időre, miután megjelentek az amerikai munkaerő-piaci adatok, amelyek a vártnál jóval kisebb munkahelybővülést mutattak januárban a mezőgazdasági szektoron kívül. Emellett azonban az is kiderült, hogy az Egyesült Államokban januárban gyorsulva nőtt a foglalkoztatás és az átlagos órabér, a munkanélküliség pedig 6,6 százalékra csökkent. Bár ez a ráta közel van a Fed által meghatározott 6,5 százalékos küszöbhöz, a befektetőket ez mégsem nyugtalanította, hiszen az amerikai központi bank szerepét betöltő intézmény azt is közölte már tavaly, hogy a nulla közeli alapkamatát azután is fenntartja, hogy a munkanélküliségi ráta a 6,5 százalékos küszöb alá süllyed, amennyiben az infláció 2 százalék alatt marad. A legutóbbi adatok szerint pedig a tizenkét havi infláció decemberben 1,5 százalékos volt.

Az amerikai tőzsdezárás előtt 2,5 órával a Wall Street-i indexek rallyztak: a Dow 116 pontos emelkedésben volt és 0,8 százalékos pluszban járt, míg az S&P-500 0,9, a Nasdaq pedig 1,3 százalékos nyereségben állt.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!