Jóval intenzívebbé vált idén az állami tőkebefektetési alapok befektetési tevékenysége, idén már 42 százalékkal több pénzt fektettek be, mint 2011-ben. A milánói Bocconi Egyetem felmérése szerint 2011-ben az állami tőkebefektetési alapok világszerte összesen 237 direkt befektetést hajtottak végre, 80,9 milliárd dollár értékben. A pénz jelentős része feltörekvő piaci államok alapjaiból származott, s leginkább a fejlett országok cégeinek részvényeiből vásároltak, ezek közül is azokéból, amelyek kitettsége jelentős a feltörekvő piacok irányában. Ilyen például a luxuscikkeket előállító LVMH, vagy a spanyol közszolgáltató vállalat, az Iberdola, amelynek jelentős érdekeltségei vannak Kínában és Latin-Amerikában.

Az alapok befektetésik során a jelek szerint a feltörekvő piaci kitettséget keresték, azonban azzal, hogy ezt fejlett piacokon bevezetett cégeken keresztül játszották meg, jelentősen csökkentették a befektetéseket fenyegető politikai, jogi és szabályozási kockázatokat - mondta az egyetem jelentésének egyik társszerzője, Vicotria Barbary, a Sovereign Investment Lab elemzője.

Ezek az alapok ugyanakkor kerülték a befektetést az európai feldolgozóipari szektorokban, ez jelzi, hogy nem bíznak az európai gazdaság teljesítőképességében, s abban sem, hogy a kontinens kellőképpen kezelni tudná jelenlegi pénzügyi problémáit.

Az alapok befektetéseiben eközben egyre nagyobb arányt képviselnek a biztonságosnak vélt piacokon a jó minőségű ingatlanok, például New Yorkban és Londonban. Barmary szerint erre jó példa a Kuwait Investment Authority legutóbbi londoni irodaépület vásárlása.

A hosszútávon befektető alapok mindig is szerették az ingatlanokat a portfóliókban, s ez várhatóan nem fog változni a jövőben sem. Azonban míg ezek a befektetők korábban ingatlanbefektetési alapokon és társaságokon keresztül vették ki részüket a piacból, addig mostanra egyre inkább jellemzővé válik a közvetlen vásárlás. Ez azt jelzi, hogy a vagyonkezelők teljesítményében egyre kevésbé bíznak ezek a befektetők az elmúlt évek viszonylag gyenge teljesítménye után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!