Január eleje óta olyan jelenséggel kell szembesülniük a befektetőknek világszerte, amire hosszú évek óta nem volt példa, hivatalosan is beköszöntött a medvepiac az amerikai tőzsdéken.

Az S&P 500-as index szeptember végén még 2940 pont felett tetőzött, az őszi eladási hullámban viszont december 26-ára 2347 pont alá csökkent az értéke. Ezzel az áresés mértéke elérte azt a mértéket, amelyet a Wall Street-en medvepiacnak szokás nevezni, mivel a csúcshoz képest az áresés meghaladta a 20 százalékot. Az index innen megpattant, azonban ez korántsem szokatlan jelenség, az áremelkedést egyelőre a szalagcímek alapján az ilyenkor nyilatkozó guruk többsége medvepiaci rallyként aposztrofálta.

Medvepiacot az amerikai tőzsdék az ezredforduló óta mindössze hármat éltek át, ebből kettő, a 2000-2003-as és a 2007-2009-es során az S&P 500-as index felezte értékét. A 2011-es európai adósságválság és az amerikai államadósság Standard & Poor's általi leminősítése által generált piaci visszaesés azonban épphogy elérte a 20 százalékos mértéket.

Hogy most melyikhez hasonló a visszaesés mértéke, majd az idő eldönti, azonban a mostani emelkedést ennek ellenére egyelőre illik medvepiaci rallyként kezelni.

A BUX index ebben a környezetben eddig kifejezetten jól szerepelt. Miután a tavaly januári csúcsot követően a többi feltörekvő piaccal együtt júliusig jól "kieste" magát - ebben az időszakban 41 520 pontról 34 372 pontig esett, az őszt már oldalazással és emelkedéssel töltötte. Az S&P 500-as index a szeptember végi csúcsának idején a magyar mutató 35 783 ponton járt, a múlt héten pedig már 41 000 pont felett is járt. Kérdés, mennyire tartható ez a jó teljesítmény, miközben a nagy tőzsdéken tombol a medve és az eladási láz.

A 2000-2003-as medvepiacot meglehetősen sanyarú teljesítménnyel követte a BUX is. A magyar index értéke az S&P 500-as index márciusi csúcsának napján 9846 pont, a 2002 október eleji mélypont idején 6607 pont volt. Ez 32 százalékos esést jelent, azonban ha a BUX csúcsa és mélypontja közötti értéket vesszük figyelembe ebben az időszakban, akkor az esés mértéke elérte a 43 százalékot.

Ennél súlyosabb zuhanást hozott a 2008-as válság. Ezen a medvepiacon az S&P 500-as index csúcsának és mélypontjának időpontját figyelembe véve a magyar index vesztesége 67 százalékos volt, a BUX csúcsához képest elszenvedett vesztesége megközelítette a 70 százalékot.

Az európai adósságválságot ugyan jobban átvészelte a BUX, az amerikai index csúcsát és mélypontját figyelve a mínusz "mindössze" 33 százalékos volt, azonban ha a csúcsot és a mélypontot a BUX indexnél nézzük, akkor az esés elérte a 40 százalékot.

Ehhez képest a tavalyi korrekcióban a magyar index viszonylag enyhe csökkenéssel megúszta a feltörekvő piacokon végigsöprő eladási hullámot. A januári csúcshoz képest a nyári mélypontig 17,3 százalékot esett csak a BUX.

Ha ezzel a magyar piac letudta volna a negatív periódusát erre a ciklusra, akkor ebben az évezredben ez lenne a legkisebb áresés, amit egy amerikai medvepiac magával hozott a magyar részvényárfolyamokban. Azonban ha az amerikai tőzsdéken a mostani felfelé menetel csak egy medvepiaci rallynak bizonyul, akkor a történelmi tapasztalatok azt mutatják, bőven lenne tér lefelé a magyar részvényáraknak. Még akkor is, ha a magyar cégek kilátásai kedvezőek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!