Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A török felügyelet (SPK) magánbefektetők panasza alapján kezdeményezett vizsgálatot az elismert tőkepiaci szakértő ellen - jelentette az Anadolu Ajansi török állami hírügynökség a Wall Street Journal szerint. Möbius - aki alapjain keresztül az egyik legnagyobb befektetője a török részvényeknek és állampapíroknak - múlt hét kedden egy televíziós interjúban fejtette ki véleményét a török részvénypiac állapotával kapcsoltban. A szakértő nyilatkozatában úgy vélte, a török részvénypiac az év végéig egy 15-20 százalékos korrekción eshet át. A török tőzsde másnap 3,1 százalékot esett, ezzel a legnagyobb zuhanását produkálta idén május 25-e óta.


A részvénypiac várható irányával kapcsolatos spekulációk nem számítanak bűnnek. Ugyanakkor, ha a hatóságok bizonyítani tudnák, hogy Möbius úgy nyilatkozott, hogy tudatában volt annak, nyilatkozata hamis információkat tartalmaz és ezen felül olyan pozíciói voltak, amelyekkel nyerhetett a valótlan nyilatkozat piaci hatásait kihasználva.

Möbius egyébként - aki régóta elkötelezett vásárlója a török részvényeknek - pont egy hónapja nyilatkozta, hogy újabb 250 millió dollárt készül elkölteni török részvények vásárlására azon az egymilliárd dolláron felül, ami már befektetett a török részvényekbe.

Az SPK egyik volt alkalmazottjának elmondása szerint a felügyelet várhatóan Möbius és a Templeton pozícióit fogja megvizsgálni a nyilatkozat pillanatában, valamint az azt követő napokon általuk végrehajtott tranzakciókat.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!