A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Rázós időszak veheti kezdetét a fejlett piaci kötvényosztályban, aminek hatására a feltörekvő országokat pénzzel elárasztó befektetők hangulatváltozására érdemes felkészülni. Az árfolyamok hullámzásának első hatásai már érződnek a feltörekvő devizák árfolyamában, az elmúlt egy hónapban a forintot és a jüant leszámítva gyakorlatilag a világ valamennyi fizetőeszköze gyengült a dollárral szemben.

A kibontakozó irányváltást az amerikai jegybank ultralaza monetáris politikájában várható finomhangolás idézi elő. Mint arra a Concorde Értékpapír Zrt. elemzése is felhívja a figyelmet, az amerikai gazdaság növekedési kilátása kifejezetten kedvezően alakul − jövőre akár 3−3,5 százalékos GDP-bővülés is elérhető −, aminek hatására a Fed döntéshozói egyre többet beszélnek az eszközárak emelkedésének kockázatáról. A szakemberek szerint egyenlőre nincs szó a dollárlikviditás szűkítéséről, ezért összeomlással sem kell számolni, ám az USA makrogazdasági felülteljesítése a többi nagy gazdasági térséghez képest negatívan hat a feltörekvő devizákra és erősíti a dollárt.

A lélektani határ fölött

Gyakorlatilag már most is ennek köszönhető, hogy az amerikai hosszú hozamok éves csúcsukra kerültek, a 10 éves lejáraton 2,2 százalék, míg a 30 éves futamidő esetében 3,331 százalék alakult ki.

Elemzők szerint ez a folyamat részben érezteti hatását a magyar kötvényszegmensben is, igaz, itt a túlzottdeficit-eljárás beszüntetése kapcsán kialakult eufória, illetve a folyamatos kamatvágások miatt csak haloványan emelkednek vissza a hozamok, mindenesetre a magyar 10 éves is visszakapaszkodott az 5 százalékos lélektani határ fölé.

A Concorde azért nem számít összeomlásra, mert, mint az elemzők mondják, a Fed ennél magasabb hozamszinteken − például a 10 éves esetében a 2,5 százalékos határon − folytatni fogja a kötvényvásárlásokat, sőt a szigorítás is lekerülhet a napirendről, amennyiben a munkaerőpiacon nem lesz drasztikus javulás.

A túlzott hozamemelkedésnek ugyanis károsak a reálgazdasági hatásai, például mert az állampapírhozamokhoz kötött jelzáloghitel-kamatok is emelkednek és könnyen megfojthatják az éppen bontakozó lakáspiaci keresletet. Ha összeomlásra nem is, de a brókercég szakemberei szerint arra azért lehet számítani, hogy a befektetők többször keményen be fognak adni az amerikai kötvényekbe, ami mind a fejlett, mind a fejlődő térségben növelni fogja az árfolyamok volatilitását.

Az OECD egyik friss tanulmánya is arra figyelmeztet, hogy a Fed mennyiségi lazításának vége jelentheti az egyik legnagyobb kockázatot a világgazdaság stabilitására. A nem konvencionális eszközök visszavétele nagyon nehezen lesz menedzselhető és valószínűleg komoly hozamemelkedést fog előidézni a fejlett országokban, aminek negatív reálgazdasági következménye is lehet − nyilatkozta például Pier Carlo Padoan, a párizsi székhelyű szervezet közgazdásza. Szerinte emiatt a Fednek nagyon körültekintően kell eljárnia, és első körben kommunikációjával kell biztosítania a kilépési stratégia minél zökkenőmentesebb kivitelezését.

A "nagy átforgatás"

Az OECD szerint extrém árfolyam-volatilitás a japán kötvénypiacon lesz majd megfigyelhető, mivel itt erőltetett ütemben éppen az inflációs várakozások emelésén dolgozik a jegybank. A központ egyébként úgy számol, hogy a 10 éves amerikai hozamok 1 százalékpontos emelkedése 9 százalékkal csökkentheti a kötvények árát. Két százalékpontos hosszú oldali kamatemelkedés pedig 0,2 százalékponttal csökkentheti az eurózóna és 0,4 százalékponttal Japán növekedési kilátásait.

A kötvénypiaci kitettségük leépítésével párhuzamosan a befektetők egy része fokozatosan átszállhat a részvénypiacokra. Sőt, mint a Dow Jones idei 15 százalékos és az S&P 17 százalékos emelkedésén látszik, ez a folyamat kezdetét is vette. A befektetők hamarosan észreveszik, hogy a kötvénypiacokon csak a kockázatok nőnek, illetve a "nagy átforgatás" névre keresztelt korrekció esélye − nyilatkozta a CNBC-nek Jack Bouroudjian, a Bull and Bear Partners befektetési ház igazgatója. A részvénypiaci felülértékelés ugyanakkor nem egyenletesen fogja érinteni a különböző régiókat − figyelmeztetett Richard Harris, a Port Shelter vezetője, szerinte például az ázsiai piacok felzárkózására van most a legnagyobb esély, hiszen ezek évek óta − lényegében a globális likviditási akciók kezdetétől −  alulteljesítenek.

A Concorde szerint − ha nem is fordul meg a globális trend − a feltörekvő devizák általános gyengesége át fog terjedni a forintra is.

Kép: Napi grafikonok

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!