Tavaly a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken 5,9 millió vendég összesen 18,1 millió éjszakát töltött el, ez hajszálnyival kevesebb a 2000-esnél - a Központi Statisztikai (KSH) Hivatal adatai szerint. Ennek ellenére az ágazat rekordbevételt könyvelhetett el. A jegybank előzetes adatai szerint csaknem 4,4 milliárd euró 18 százalékkal több az előző évinél. Az év egészében a külföldi vendégforgalom kismértékben növekedett, míg a belföldi 4 százalékkal visszaesett 2000-hez képest. A külföldi vendégéjszakák csaknem háromnegyede Budapestre és a Balaton partjára koncentrálódott. A legtöbb - csaknem 4,2 millió - vendégéjszakát a német beutazók töltötték el Magyarországon. A szállodák 47 százalékos átlagos szobafoglaltsága gyakorlatilag stagnálást jelent. A kereskedelmi szálláshelyek tavaly összesen 84,6 milliárd forint bevételhez jutottak a szállásdíjak után. Ez folyó áron csupán másfél százalékkal több az előző évinél, azaz a forgalom több mint hét százalékkal csökkent. A szállásdíj-bevétel több mint háromnegyede a külföldi vendégektől származott, túlnyomórészt a budapesti szállodákban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!