Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közép-Európa fő devizái már eddig is megszenvedték a közeli Ukrajnában folyó háború hatásait, és a feketelevesből repeta követhezhet, ha az euróövezet recesszióba süllyed - írja a Világgazdaság átvéve a Bloomberg elemzését. A közép-európai devizák általában követik az euró dollár elleni mozgását, ebben rejlik többek közt az oka, hogy idén nyomás alá kerültek, amint az euró maga is.

A dollár ellenében a régió három fő devizája szorosan követi az euró árfolyamát: a korreláció 0,8. Akkor lenne száz százalékos az összefüggés, ha a korrelációs mutató értéke egy lenne. Az Ukrajna ellen indított orosz invázió óta ezek a devizák még a korábbiaknál is szorosabban követik az euró mozgását.

Még rosszabb jön

A feltörekvő piaci devizák közt nincs olyan, amelyek iránt pesszimistábbak volnának a kereskedők, mint a cseh koronát, a forintot és a zlotyt tekintve - kivéve a rubelt és a török lírát.

A pesszimizmus oka: a Nemzetközi Valutaalap már júliusban figyelmeztetett, hogy a világgazdaság a recesszió szélére érhetett, az euróövezet kilátásai pedig különösen rosszak, miközben az infláció már rekordot döntött, és egyre valószínűbb, hogy Oroszország elzárja az energiacsapokat a térség számára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!