A karácsony utáni jó hangulatban sikerült egyszerre megtalálnia a CNBC-nek és a Marketwatchnak is James Rickardsot, a nem túl optimista hangulatú értekezéseiről híres szakértőt, akinek természetesen - ha már alkalma nyílott rá -, a jövő évi kilátásokkal kapcsolatban is sikerült elég pesszimista forgatókönyveket felvázolnia.

A CNBC-nek adott nyilatkozatába úgy vélte, komoly korrekciót válthat ki az amerikai részvénypiacon az, amikor a vágyálmok találkoznak a valósággal. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy a befektetők most egy komolyabb, a vállalatok számára kedvező adóreformra készülnek az Egyesült Államokban, s arra, hogy az új kormány felállása után komolyabb fiskális ösztönzést kaphat a gazdaság, s nőhetnek a költségvetési kiadások. Ezzel szemben a Donald Trump által felvázolt adóreformok túlságosan is nagy lyukat ütnek-üthetnek az amerikai költségvetésen ahhoz, hogy a remélt költségvetési kiadásnövelésre valóban sor kerülhessen. Mindezt úgy, hogy az amerikai államadósság nagysága már így is meghaladja a 20 ezer milliárd dollárt.

Rickards úgy gondolja, hogy ezek következtében egy recesszió vagy komolyabb tőzsdei korrekció valószínű jövőre az Egyesült Államokban. Ez viszont azt eredményezi majd, hogy a várakozásokkal szemben a Fed nem fog sokszor emelni a kamatokon, sőt, már tavasszal ismét  kamatcsökkentés kerülhet ismét napirendre.

James Rickards jelenleg az amerikai Védelmi Minisztériumnak mellett is dolgozik tanácsadóként. Pesszimista jövőképét jól illusztrálja legutóbbi könyve is, melynek címe "The Road to Ruin: The Global Elite's Secret Plan for The Next Financial Crisis".

Ebben a Marketwatch összefoglalója szerint úgy véli, a következő pénzügyi válság 2018-ban lesz aktuális. Ez annyiban fog különbözni a legutóbbitól, hogy ennek során a világ pénzügyi "elitje" már nem fogja újra likviditással telepumpálni a globális pénzügyi rendszerét. Pont ennek ellenkezőjére számít, a likviditáshiányra, amely a válság elmúltáig nem is fog változni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!