Recessziós félelmek miatt esik Európa

A Deutsche Bank szerint recesszióban van az USA gazdasága.
NAPI Online, 2008. március 10. hétfő, 10:22
Fotó:

Az ázsiai tőkepiacokat követve az európai tőzsdék is eséssel indították a hetet, a lejtmenetet a bányatársaságok és az autógyártók vezették, mert az USA gazdasági recessziójától tartó befektetők a fémek és a járművek iránti kereslet csökkenésétől tartanak. A Toyota Motor Corp. részvényeit emellett a dollárral szemben nyolcéves rekordszintre erősödő jen is sújtotta, ez ugyanis megdrágítja a cég termékeinek exportját. A Natixis SA francia befektetési bank azért veszített értékéből, mert a Merrill Lynch eladásra ajánlotta papírjait.

Az MSCI World Index 0,3 százalékkal csökkent a londoni napfelkelte idejére. A mutató idén eddig összesen 11 százalékot zuhant a világgazdaság kilátásaival kapcsolatos aggodalmak miatt. Bizonyára tovább löki lefelé a lejtőn az indexet a Deutsche Bank AG bejelentése, miszerint a bank szerint az év első két hónapjában már recesszióba süllyedt az USA gazdasága.

Az összesített európai Dow Jones Stoxx 600 Index 0,4, a párizsi CAC-40 szintén 0,4, a londoni Footsie 0,3, a frankfurti DAX pedig megint csak 0,4 százalékot veszített értékéből a kereskedés első óráiban.

A nyersolaj ismét drágult, mivel a dollár gyengült az euróval szemben. Az észak-amerikai könnyűolaj hordójáért áprilisi szállításra 0,5 százalékkal kellet többet adni, így 105,69 dollárba került. A londoni Brentet 102,82 dollár/hordón jegyezték.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK