Az igazán profi hedge-fundok kezelői már hónapok óta figyelmeztettek, a nagy gazdasági ösztönzőcsomagok, különösen a Joe Biden elnök által bejelentett 1,9 billió dolláros támogatás segíteni fogja azt, hogy emelkedjenek az inflációs várakozások. Ez a kötvényárak zuhanását és a hozamok emelkedését hozta idén, amiből sokat profitáltak az időben lévő befektetők. A trend tovább is folytatódhat - írja összefoglalójában a Financial Times.

A hedge-fundok már fél éve készülnek arra, hogy visszatér az infláció, méghozzá erősebben mint várják. A február csak azt mutatta meg, hogy ennek ellenére a befektetők többségét mennyire váratlanul érte a hozamok hirtelen februári emelkedése - mondta Andrew Beer, a Dynamic Beta Investment nevű hedge-fund kezelő cég egyik vezetője a lapnak,  az ő egyik vezető alapjuk 4,4 százalékot nyert februárban jórészt azon, hogy időben fogadtak a 30 éves amerikai államkötvények hozamának emelkedésére.

A kötvényárfolyamok idén azután kezdtek el csökkenni, hogy előtte 40 éven keresztül bikapiacot éltek át. Azonban úgy tűnik, hogy az amerikai gazdaság ösztönzőcsomagokkal is turbózott visszapattanása nyomán emelkedő inflációs várakozások hamarabb késztethetik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-et kamatemelésre, mint azt korábban várták. Az amerikai fellendülésnek megvannak a jelei, a robusztus adatok a kiskereskedelmi forgalomról, az ipari termelés alakulásának ereje, s a várható inflációra utalnak az emelkedő nyersanyagárak. Eközben egyre jobban haladnak előre az oltási programok az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is, s ezek erősítik a gazdaság további újranyitásával kapcsolatos várakozásokat.

Brutális esés

Az amerikai államkötvények 10 éves, vagy annál hosszabb lejárattal átlagosan 10 százalékot estek év eleje óta, ha a hozamfizetéseket is figyelembe vesszük  a Bloomberg Barclays indexe szerint. Ez a 2030-ban lejáró egyik kötvény esetében praktikusan 5 százalék körüli esést jelentett az árfolyamban, ami első ránézésre ugyan nem tűnik soknak, azonban ha azt vesszük figyelembe, hogy a világ egyik legkockázatmentesebbnek tartott befektetéséről van szó, akkor már elég rázós. Eközben a piac inflációs várakozásait mérő ötéves megtérülési ráta átlépte a 2,5 százalékot, 2008 óta első ízben.

A Caxton nevű hedge-fund vezetője, Andrew Law már decemberben azt írta befektetőinek, hogy minden adott a nagy reflációs mozgás megindulásához. Ez azt jelenti, hogy úgy úgy indul be a gazdaság fellendülése, hogy közben az infláció is jelentősen megemelkedik. Ő akkor úgy vélte, ez hosszú ideig domináns befektetési téma lehet majd. Az általuk kezelt alapok elmúlt havi teljesítménye egyébként arra utal, hogy Law-ék ennek megfelelően pozícionálták magukat a piacon.

Vannak olyanok is, akik nem egyszerűen átlag feletti inflációval számolnak idén az Egyesült Államokban, hanem nagyon durva pénzromlással. Crispin Odey hedge-fund vezető például 10-15 százalékos pénzromlást sem tart idén elképzelhetetlennek Amerikában. Az ő alapjai egyébként nagyon sokat kerestek már idén japán és brit államkötvények shortolásával.

Ez lehet a tartós trend

Az FT szerint egyébként a hedge-fund iparág nagyágyúi, mint például a Brevan Howard tavaly elég jól kerestek azon, hogy arra spekuláltak, a járvány okozta visszaesés elleni küzdelemben a nagy jegybankok majd tovább csökkentik a kamatokat. Most ugyanezek az alapok fordítottak pozícióikon és masszívan a kamatok emelkedésére játszanak.

De nem csak egyszerű kötvényshortolással pozicionálják magukat a befektetők a reflációra. Sokan a hozamgörbe meredekebbé válását várják, így a tartott kötvények lejáratával játszanak, a rövidebbeket súlyozzák felül a hosszabbak ellenében. Mások olyan részvényekkel töltik fel alapjaikat, amelyek inflációs környezetben tudnak jó muzsikálni. A lapnak nyilatkozó hedge-fund-menedzserek többsége mindenesetre azon a véleményen volt, hogy bár februárban hirtelen nagyon nagyot mozdultak a reflációból profitáló eszközök árfolyamai, az ebbe való befektetés még hosszú ideig meghatározó téma maradhat a piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!