Reformokra éhezik a kínai részvénypiac

Idén valóban megvalósulhat a már 2012-re várt komoly rally a kínai részvénypiacon − vélik a Goldman Sachs szakemberei. A kínai állami befektetési ügynökség szerint azonban komoly reformok nélkül nem tartható fenn a távol-keleti tőzsde vonzereje.
Beke Károly, 2013. január 8. kedd, 08:45
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A javuló vállalati eredmények idén további 8 százalékkal lendíthetik feljebb az MSCI China Indexet − áll a Goldman Sachs elemzésében. A mutató 4 százalékkal emelkedett a múlt héten, vagyis összesen 12 százalékos bővülést várnak tőle 2013-ban. Az amerikai bank elemzője szerint a vállalati eredmények kilenc százalékkal növekedhetnek az idén annak köszönhetően, hogy a kínai GDP-bővülés üteme a tavalyi 7,7 százalékról 8,1 százalékra erősödik. A szakemberek szerint elsősorban a kínai kormány gazdasági reformjai hajthatják felfelé a tőzsdét is, részben emiatt várnak javuló vállalati eredményeket.


Reuters

A kormány befektetési ügynökségének szakembere szerint viszont ha a tervezett reformok elmaradnak, akkor a kínai tőzsde könnyen elveszítheti vonzerejét. Pang Jang, a Shanghai Alliance Investment pénzügyi szolgáltatásokért felelős ágának vezetője szerint elsősorban az állami vállalatok számát kellene csökkenteni annak érdekében, hogy a gazdasági növekedés fenntartható legyen, a kulcsfontosságú iparágakban erősíteni kellene a versenyt. A kínai kormány december elején jelentette be, hogy megreformálja az állami vállalatokat, illetve újabb beruházásokat indít. Azóta a Shanghai Composite index 17 százalékkal ugrott meg korábbi négyéves mélypontjáról.


Napi grafikonok

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2013.01.08 10:37

A reform nálunk egy lejáratott fogalom. Lásd utóbbi 23 évünk reformjait.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html