BUX
36940

Reformokra éhezik a kínai részvénypiac

Idén valóban megvalósulhat a már 2012-re várt komoly rally a kínai részvénypiacon − vélik a Goldman Sachs szakemberei. A kínai állami befektetési ügynökség szerint azonban komoly reformok nélkül nem tartható fenn a távol-keleti tőzsde vonzereje.

Beke Károly, 2013. január 8. kedd, 08:45

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A javuló vállalati eredmények idén további 8 százalékkal lendíthetik feljebb az MSCI China Indexet − áll a Goldman Sachs elemzésében. A mutató 4 százalékkal emelkedett a múlt héten, vagyis összesen 12 százalékos bővülést várnak tőle 2013-ban. Az amerikai bank elemzője szerint a vállalati eredmények kilenc százalékkal növekedhetnek az idén annak köszönhetően, hogy a kínai GDP-bővülés üteme a tavalyi 7,7 százalékról 8,1 százalékra erősödik. A szakemberek szerint elsősorban a kínai kormány gazdasági reformjai hajthatják felfelé a tőzsdét is, részben emiatt várnak javuló vállalati eredményeket.

Reuters

A kormány befektetési ügynökségének szakembere szerint viszont ha a tervezett reformok elmaradnak, akkor a kínai tőzsde könnyen elveszítheti vonzerejét. Pang Jang, a Shanghai Alliance Investment pénzügyi szolgáltatásokért felelős ágának vezetője szerint elsősorban az állami vállalatok számát kellene csökkenteni annak érdekében, hogy a gazdasági növekedés fenntartható legyen, a kulcsfontosságú iparágakban erősíteni kellene a versenyt. A kínai kormány december elején jelentette be, hogy megreformálja az állami vállalatokat, illetve újabb beruházásokat indít. Azóta a Shanghai Composite index 17 százalékkal ugrott meg korábbi négyéves mélypontjáról.

Napi grafikonok