Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MSCI legszélesebb, Japánon kívüli ázsiai-csendes-óceáni részvényindexe pénteken 0,7 százalékot veszített, így a héten 2,28 százalékkal csökkent, és csak alig haladta meg a múlt héten elért éves mélypontot - írja a Reuters.

A kínai blue chipek 1,35 százalékot veszítettek, és az elmúlt három hónap legrosszabb hetét hozva, míg a hongkongi tőzsdén jegyzett technológiai cégek indexe rekordalacsony szintre esett, amit nem segítettek a hírek, miszerint Washington befektetési és exportkorlátozásokat vezetett be több tucat kínai vállalatra vonatkozóan.

A tőzsdék gyengélkedése azonban túlmutatott a nagy kínai cégek papírjain - a japán Nikkei 1,8 százalékot esett, elégetve az előző napi nyereséget -, és úgy tűnt, hogy az európai és az amerikai kereskedelemben is folytatódni fog a negatív hangulat.

Az Euro Stoxx 50 pán-régiós határidős részvények 0,96 százalékot veszítettek, az FTSE határidős részvények 0,45 százalékot, a Nasdaq határidős részvények pedig 0,25 százalékot estek, ami arra utal, hogy az irányadó indexek a csütörtöki súlyos veszteségek után pénteken sem állnak talpra.

"A piaci volatilitásnak most emelkednie kell, mivel a tapering megkezdődött, és mostantól valószínűleg nagyobb kilengéseket fogunk látni az amerikai piacokon, ami az ázsiai tőzsdéken is nagyobb mozgásokat hoz majd" - mondta Edison Pun, a hongkongi Saxo Markets vezető piaci elemzője.

Szerdán a Federal Reserve bejelentette, hogy felgyorsítja a rendkívüli kötvényvásárlási programjának szűkítését, és felkészül a jövő évi gyorsabb kamatemelésre, mivel a gazdaság közeledik a teljes foglalkoztatottsághoz és az infláció megugrik. Az Európai Központi Bank idei utolsó kamatdöntő ülésén szintén jelezte, hogy kész a szigorításra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!